Linkovi

Radna mjesta i trgovinski ugovori najveći problemi radnika u Indijani


Radnici prosvjeduju protiv preseljenja radnih mjesta tvornice Carrier u Meksiko ispred sjedišta državne vlade u Indianapolisu, Indiana, 29.4.2016.
Radnici prosvjeduju protiv preseljenja radnih mjesta tvornice Carrier u Meksiko ispred sjedišta državne vlade u Indianapolisu, Indiana, 29.4.2016.

U predsjedničkoj kampanji u saveznoj državi Indijani na američkom Srednjem zapadu, najveće pitanje je gubitak radnih mjesta u proizvodnji. Brojni radnici za to okrivljuju trgovinske sporazume poput NAFTA-e, Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini, usvojenog 1994. godine.

Skoro svako popodne, Robert James i Vickie Burress sastaju se ispred restorana Sully's Bar and Grill, prije početka noćne smjene u proizvodnom pogonu United Technologies Carrier, preko puta ulice. Oboje su si život isplanirali oko dobro plaćenog posla u ovoj tvornici u Indianapolisu.

''To je bio posao na kojem sam se nadao ostati do mirovine,'' kaže Robert James.

Ali sada Robertu Jamesu i Vicky Burress prijeti nezaposlenost.

''Carrier je bio prvi u zemlji po proizvodnji peći i raznih drugih proizvoda, pa nikad nismo mislili da bi radna mjesta došla u pitanje,'' pojašnjava Robert James.

U jednom videu postavljenom na You Tube-u početkom godine zabilježen je trenutak kad su direktori objavili pred tisuću i 400 uposlenika da će zatvoriti tvornicu do 2019. godine i preseliti radna mjesta u Meksiko.

''Video se proširio internetom. Potom su ga objavili i mnogi mediji širom zemlje,'' kaže Chuck Jones.

On je direktor sindikata United Steelworkers Local 1999 koji zastupa radnike Carriera. On za preseljenje poslova u Meksiko okrivljeuje NAFTA-u, i smatra da je TPP, Trans Pacific Partnership, odnosno Sporazum o transatlantskoj trgovini, koji čeka na glasanje, još gori, i da će dovesti do gubitka dodatnih radnih mjesta:

''To je strašno štetan trgovinski sporazum. To je kao NAFTA sporazum na steroidima.''

I Robert James je kritičan prema NAFTA sporazumu. On je glasao za Baracka Obamu dvaput, uvjeren da će on očuvati tvorničke poslove u Sjedinjenim državama:

''Osjećam se prevarenim od predsjednika Obame. Jednu stvar koju nisam očekivao od njega je trgovinski sporazum.''

Tvornica Carrier u Indianapolisu sad je u središtu predsjedničke kampanje i tema je za koju se uhvatio Donald Trump.

''Kad Carrier ode u Meksiko i kad će željeti prodavati svoje proizvode preko granice, a bez poreza...mi ćemo im reći: Žao nam je, ništa od toga!'' - rekao je Donald Trump, republikanski predsjednički kandidat.

A Chuck Jones komentira:

''Cijenim to što je rekao Trump. Odaslao je jednu važnu poruku.''

Tu poruku podržava i Robert James:

''Kao što je Trump rekao, kad bi se ove kompanije oporezivale, to se ne bi događalo u tolikoj mjeri....kad bi oni morali plaćati porez da bi mogli prodavati svoje proizvode u Sjedinjenim državama.''

Međutim, to ne znači da će on glasati za Trumpa:

''Moj se glas neće promijeniti. Odvijek sam glasao za demokrate.''

Robertu Jamesu je jasno da se sada malo toga može učiniti da bi sačuvao svoje radno mjesto, a najviše ga zabrinjava kako će sve to utjecati na njegovu obitelj:

''Imam ženu koja je bolesna. A kad se ova tvornica zatvori, neću više imati zdravstveno osiguranje.''

Kad će se tvornica u potpunosti zatvoriti za nekoliko godina, James će imati 60 godina - to je dob kad je planirao početi razmišljati o mirovini. Umjesto toga, morat će početi iz početka.

Radna mjesta i trgovinski ugovori najveći problemi radnika u Indijani
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

XS
SM
MD
LG