Linkovi

Kenija: Bjelokost nema vrijednost, samo živi slonovi imaju vrijednost


Skup u Keniji o zaštiti slonova
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

U Keniji je proteklog vikenda održan summit posvećen zaštiti slonova od krivolova s jedinstvenom porukom svijetu da su slonovi vredniji živi nego mrtvi. Kulminacija skupa bilo je najveće spaljivanje bjelokosti u povijesti. Na licu mjesta bila je, za Glas Amerike, Jill Craig.

Oni su simbol Afrike, ali masovni krivolov širom tog kontinenta dovodi u pitanje njihov sam opstanak. Za Keniju, smrt slonova predstavlja smrt nasljeđu te zemlje, kazao je kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta. On se sastao sa predsjednicima Ugande i Gabona na summit kojim je izražena podrška spašavanju afričkih slonova, od kojih deseci hiljada budu ubijeni svake godine zbog njihovih dragocjenih kljova.

Osnivač organizacije Save the Elephants, Iain Douglas-Hamilton smatra da je razina summita ključ uspjeha. "Na koncu, mnoge odluke u Africi se donose na razini predsjednika. Ako predsjednik nije iza nekog pokreta, onda se ništa neće dogoditi."

Uz predsjednike triju zemalja, na summitu koji je organizirala grupa za zaštitu slonova Space for Giants, okupili su se i zaštitari prirode, diplomati, slavne ličnosti i drugi, svi s ciljem da stanu na kraj krivolovu.

Donatori i financijeri su obećali više od 5 miliona dolara za inicijative zaštite slonova u Keniji, Gabonu, Ugandi i Botswani. Novac će se koristiti za direktnu zaštitu, poboljšanje tehnoloških i pravnih sposobnosti, izgradnju elektrificiranih ograda, te osnivanje fonda za zaštićena područja.

John Abwuor, pravni stručnjak, Space For Giants: "Vjerujem da će to poslati poruku ostatku Afrike, posebno tamo gdje ima divljine i divljeg života, da vide što predsjednici Gabona, Kenije i Ugande rade."

Drugi, kao što je Rod Potter, istražitelj koji direktno radi na istragama krivolova, gaje nade, ali nisu potpuno uvjereni u ishode summita. "Da, vjerujem da će nešto biti od ovoga, ali ne onako mnogo kao što bi svi željeli."

Na paležu bjelokosti u Keniji, u subotu - gdje je uništeno 105 tona slonovače i 1,35 tona rogova nosoroga -, predsjednik Kenyatta je obećao pružiti podršku za potpunu zabranu trgovine bjelokošću tokom Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama, u septembru.

Direktor organizacije WildAid, Peter Knights objašnjava zašto su on i mnogi drugi zaštitari prirode protiv ikakve trgovine bjelokošću. "Pokušali smo ti već dva puta. Osamdesetih, pokušali smo legalno prodavati bjelokost, reguliranom trgovinom, i izgubili smo polovinu afričkih slonova. Od 1,3 miliona ostalo ih je 600 hiljada. Prekinuli smo trgovinu 1989. i krivolov je opao. Onda, ponovno, 2009., Kini je prodano 70 tona bjelokosti i odjednom je krivolov vrtoglavo porastao, na 33 hiljade slonova. Dakle, ne možemo bjelokost vratiti na tržište, jednako kao što ne možemo vratiti heroin."

Summit i spaljivanje bjelokosti poslalo je svijetu jedinstvenu poruku: bjelokost nema vrijednost, samo živi slonovi su vrijedni.

XS
SM
MD
LG