Linkovi

Sloboda štampe u svijetu najniža u posljednjih 12 godina


Freedom House 2016
Freedom House 2016

U izvještaju organizacije Freedom House navodi se da samo jedna na svakih sedam osoba živi u zemlji u kojoj je zajamčena sigurnost novinara i u kojoj novinarstvo nije podložno upletanju i pritisku države.

Izvještaj bilježi stalni pad slobode medija u svijetu u proteklih 12 godina. Freedom House za ovaj pad navodi nekoliko osnovnih razloga.

''Jedan od razloga je povećana razina nasilja nad novinarima svuda u svijetu u različitim situacijama. A još jedan je povećena razina polarizacije, ili pristranosti, u različitim vrstama medijskih okruženja,'' pojašnjava Jennifer Dunham iz organizacije Freedom House.

Moćni vlasnici medija i oružane pobunjeničke skupine vrše pritisak na novinare da se priklone ovoj ili onoj političkoj strani. Autoritarni vladari i ekstremisti suzbijaju neovisno izvještavanje. Najopasnije teme su organizirani kriminal, korupcija, svrhe korištenja zemljišta, religija i osporavani suverenitet.

Izvještavanje iz zona sukoba postalo je tako smrtonosno da je otežalo slanje informacija iz tih regija. Jennifer Dunham dodaje:

''U Siriji i Iraku imamo novinare koji riskiraju svoje živote da bi dobili bilo kakve vijesti. Sirija je u 2015. godini bila zemlja s najvećim brojem ubijenih novinara - njih 14.''

Životi izvjestitelja u opasnosti su i u zemljama s visokim kriminalitetom, kao što su Meksiko i neke zemlje Centralne Amerike, gdje lokalne vlasti bivaju meta podmićivanja utjecajnih narko-kartela.

Mnoge zemlje ograničavaju pristup internetskim stranicama koje bi se mogle negativno odraziti na njihove vlade. Kina trenutno ima više novinara u zatvoru nego ikoja druga zemlja, a kontrola izvještavanja o stanju ekonomije i ostalih tema koje su se nekad smatrale sigurnima, povećana je.

''Vlada je zabranila izvještavanje o nekim temama, što su novinari odlučili ignorirati, a drugi su se odlučili da pokušaju istražiti neke tabu teme, poput korupcije ili utjecajnih osoba,'' kaže Sarah Repucci iz Freedom House-a.

Neke zemlje, poput Rusije, blokiraju pristup stranim medijima u područjima pod njihovom kontrolom, u pokušaju da nametnu njihovu vlastitu verziju glavnih događanja, kao što je angažiranost Moskve u istočnoj Ukrajini.

Izvješće navodi da medijski djelatnici širom svijeta, unatoč opasnostima i zastrašivanjima, odbijaju biti ušutkani.

Sloboda štampe u svijetu na najnižoj razini u posljednjih 12 godina
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

XS
SM
MD
LG