Linkovi

Sloboda štampe - Bosna i Hercegovina među djelimično slobodnim zemljama


Nasilje i izbjeglička kriza su dominirale u vijestima u Evropi tokom 2015. godine. Ove teme su utjecale i na način izvještavanja u medijima.

Globalna sloboda štampe je tokom 2015. godine pala na najniži nivo tokom posljednjih dvanaest godina. Ovaj trend nije zaobišao ni zemlje Zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Napadi na novinare nisu bili drastični poput ubojstava u redakciji Charlie Hebdo u Parizu, ali su doveli do općeg opadanja osjećaja sigurnosti i povećane autocenzure novinara, prvenstveno u Srbiji. Napada i pretnji smrću bilo je i u Makedoniji i Bosni i Hercegovini, samim tim je rasla i zabrinutost, pogotovu zbog narušavanja prava reportera koji su izvještavali o korupciji unutar vlade.

Inače po mjerilima Freedom House-a, nestranačke i nevladine organizacije sa sjedištem u Washingtonu, Bosna i Hercegovina se nalazi na 39. mjestu u Evropi, ispred Albanije, Makedonije i Turske, sa 50 poena, a na svjetskoj ranglisti je na 104. mjestu, i jedna je od rijetkih zemalja koja se nalazi na istim pozicijama kao i prošle godine.Takozvane "opasne teme" zbog kojih novinari najviše ispaštaju su, između ostalih, organizovani kriminal, korupcija, religija, i ekologija.

Freedom House je objavio svoj godišnji izvještaj uoči Međunarodnog dana slobode štampe koji se obilježava 3. maja.

Usporedbe radi, tu su rangiranja i ostalih Zapadno-balkanskih zemalja: Slovenija je na 20-22. mjestu u Evropi, a 33. u svijetu; Crna Gora 34. i 80.; Hrvatska 35. i 84.; Srbija 36. i 87.; Kosovo 38. i 96.; Bosna i Hercegovina 39. i 104.; Albanija 40. i 106.; i konačno, Makedonija se nalazi na 41. mjestu u Evropi, a u svijetu je 136.

XS
SM
MD
LG