Linkovi

SAD šalje dodatne vojnike i helikoptere kao pomoć u borbi protiv ISIL-a


Sjedinjene države rasporedit će 200 dodatnih vojnika i Apache borbene helikoptere u Irak kao podršku u borbi za preuzimanje Mosula od boraca Islamske države. Kako iz Bagdada javlja dopisnica Pentagona Carla Babb, broj američkih snaga na terenu u Iraku sad je prešao četiri hiljade.

Za svog nenajavljenog posjeta Bagdadu, američki ministar obrane Ash Carter objelodanio je nekoliko novih doprinosa Sjedinjenih država Iraku, namijenjenih za borbu protiv Islamske države.

Carter je rekao da će Sjedinjene države poslati Apache helikoptere, visoko mobilne raketne bacače i dodatne snage na terenu:

''Poslat ćemo i dodatne savjetnike iračkim sigurnosnim snagama, sjedištima brigada i bataljuna.''

Carter se sastao s iračkim premijerom i ministrom obrane. Obojica su pozdravili ovaj prijedlog američke pomoći.

Carter je rekao da će dodatni američki savjetnici biti od velike važnosti u vrijeme kad se iračke snage kreću prema sjeveru u pravcu Mosula:

''Želimo vidjeti više akcije u iračkim trupama, koje će dovesti do pobjede, a više akcije zahtijevat će više logistike. Ona je bitan dio stvaranja novog borbenog zamaha.''

Carterova objava uključuje i 415 milijuna dolara za kurdske Pešmerga snage, čija vlada prolazi kroz financijsku krizu zbog pada cijena nafte.

''Pešmerga borci trenutno ne dobijaju dovoljno kalorija da izdrže dovoljno dugo na terenu, zato želimo osigurati da imaju dovoljno hrane da nastave s borbama,'' poručuje general Sean MacFarland, zapovjednik Koalicije protiv ISIL-a.

Iako se dužnosnici nadaju da će ova pomoć intenzivirati borbe protiv Islamske države, nove mjere bi također mogle izložiti američke kopnene snage većem riziku bliže crti bojišnice.

SAD šalje dodatne vojnike i helikoptere kao pomoć u borbi protiv ISIL-a
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

XS
SM
MD
LG