Linkovi

Pas-heroj: Luka je spasila hiljade vojnika u Iraku i Afganistanu


Pas-heroj: Luka je spasila hiljade vojnika u Iraku i Afganistanu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Vojni pas koji je spasio živote hiljada vojnika njuškajući za eksplozivima, dobio je najviši orden za hrabrost jedne britanske organizacije za zaštitu životinja. Naš reporter Henry Ridgwell upoznao je Luku, ženku njemačkog ovčara, na svečanoj dodjeli ordena u Londonu.

Šest godina aktivne vojne službe i više od 400 patrola. Luka je zaista izobilno služila svojoj zemlji. Ona je bila trenirana da njuši za eksplozivima i municijom i tako je zaštitila živote hiljada američkih i drugih savezničkih vojnika. Njezin vodič, marinski artiljerijski narednik Christopher Willingham, bio je s njom u Iraku i u Afganistanu.

ARTILJERIJSKI NAREDNIK CHRISTOPHER WILLINGHAM, MARINSKI KORPUS SAD: "Ona je nevjerojatno pametna i odana. Mislio sam da puno znam o njoj, ali kada se nađete u borbi i provedete s njom sve dane u tjednu, sedam mjeseci, onda shvatite dubinu veze između psa i vodiča."

Luka je bila toliko dobra u svom poslu da za svih njenih patrola nije bilo nijednog stradalog vojnika. Na njenoj posljednjoj misiji, u martu 2012., otkrila je kraj ceste bombu s 14 kilograma eksploziva. Dok je tragala uokolo za drugim eksplozivniom napravama, detonirala se druga bomba. Ona je momentalno izgubila svoju prednju lijevu šapu i pretrpjela teške opekotine prsa.

U to je vrijeme njen vodič bio kaplar Juan Rodriguez.

KAPLAR JUAN RODRIGUEZ, MARINSKI KORPUS SAD: "Vidim Luku ranjenu, stavljam podvez na njenu nogu, i govorim joj: sve će biti u redu, izvući ćeš se!"

Za deset minuta, Medevac helikopter je vozio Luku na hitnu operaciju. Noga joj je morala biti amputirana, ali se inače potpuno oporavila.

Umirovljena iz službe, Luka sada živi u Kaliforniji sa svojim vodičem Willinghamom. Oboje su putovali u London, gdje je Luka primila Dickin medalju britanskog naroda za hrabrost u borbi. Ona je 67. primalac ove počasti, koja se počela davati za Drugog svjetskog rata.

Willingham: "Najvažnije, ona sada uživa biti baš pas, odmarati se, ležati na kauču, ići na mirne šetnje umjesto u borbene patrole."

Heroj s ordenom, ona uživa u sretnoj mirovini.

XS
SM
MD
LG