Linkovi

Miles Ahead - američka filmska drama o životu Milesa Davisa


Miles Ahead - američka filmska drama o životu Milesa Davisa
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

Miles Ahead - američka filmska drama o životu Milesa Davisa

Glumac Don Cheadle debutira kao filmski reditelj sa filmskom dramom Miles Ahead koja se bavi burnim životom poznatog trubača Milesa Davisa. Cheadle stavlja u centar pažnje iskonsku nadarenost, unutrašnje trenje i smisao za humor muzičara u ovom mračnom trileru.

Miles Ahead - američka filmska drama o životu Milesa Davisa
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

Držanje - to je suština biografskog filma o Milesu Davisu. Glumac i reditelj Don Cheadle je htio napraviti film koji će legendarnog trubača prikazati na impresionistički način, prije svega kroz njegovu umjetnost, a ne toliko vjernim prikazom njegovog života od kolijevke do groba.

Film prikazuje Davisa krajem sedamdesetih godina kad se - fizički bolestan i ovisan o kokainu - skrivao od javnosti.

"Kao i svaka biografija, i ovaj film sadrži incidente, a likovi su složeni kao amalgami. Miles je u tajnosti napravio snimak koji je nestao. Pucali su u njega iz prolazećeg automobila. Proganjali su ga i novinari u tom periodu i htjeli saznati njegovu priču", govori Don Cheadle, autor filma.

Kroz retrospekciju, film suočava starijeg i paranoidnog Davisa sa svojim mlađim izdanjem, punog samopouzdanja, ali i arogancije, na vrhu svoje karijere. Prikazuje njegovu emocionalnu vezanost za tadašnju ženu, plesačicu Frances Taylor, koju je i fizički i emotivno zlostavljao...

Cheadle ne uljepšava Davisove prijestupe. Voli ga kao ikonu muzike, onakvog kakav je zapravo bio; prikazuje ga kao uglađenu, ali intenzivnu osobu. Ewan McGregor glumi reportera koji prati i povezuje tu živu ikonu sa realnošću današnjice.

Partnerstvo s Ewanom McGregorom je izuzetno umjetničko iskustvo, kaže Cheadle, i potez s bjelačkom zvijezdom bio je neophodan da bi se film dobro lansirao.

"Finansiranje bi bilo mnogo teže nego što je sa glumcem koji ima međunarodnu privlačnost...Pojava Ewana McGregora u filmu i prodaja u Velikoj Britaniji u velikoj su mjeri omogućili snimanje", kaže Cheadle.

Nakon kontroverze oko dodjele Oskara uglavnom bijelcima, Cheadle niti brani niti napada filmsku industriju. I sam je poznati umjetnik, a i pragmatičar, pa na Hollywood gleda kao na veliki biznis koji ne voli rizik. To međutim ne znači da on podržava stereotipnu podjelu uloga. Hollywood nema ništa protiv crnaca ili drugih manjina, kaže Cheadle, ali odluke o ulogama ipak mogu voditi rasizmu i predrasudama.

XS
SM
MD
LG