Linkovi

Pred početak mirovnih pregovora u Ženevi, borbe u Siriji eskalirale


Američki državni tajnik Kerry izrazio je zabrinutost ruskom ministru vanjskih poslova Lavrovu, i urgirao da se poduzme sve što je moguće da bi se održao i učvrstio prekid neprijateljstava, te da se pozovu suparničke strane da usmjere svoje napore na borbu protiv terorističkih grupacija u zemlji.

Sirijska vojska, potpomognuta ruskim zrakoplovstvom, opkolila je Aleppo koji drže pobunjenici. Žestokim borbama između ove dvije strane prekršeno je primirje dogovoreno 27. februara - za što svaka strana okrivljuje drugu.

Sjedinjene države pozvale su suparničke strane da usmjere svoje napore na borbu protiv terorističkih grupacija.

''Američki državni tajnik John Kerry izrazio je svoju zabrinutost ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, s kojim je raspravljao kako zajamčiti u sljedećih nekoliko dana da se poduzme sve što je moguće da bi se održao i učvrstio prekid neprijateljstava. To uključuje i nastojanja da se identificiraju lokacije borbi zaraćenih snaga, s fokusom na Islamsku državu i al-Nusra front, koji nisu potpisnici sporazuma o prekidu vatre,'' rekao je Mark Toner, glasnogovornik State Departmenta.

Posebni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju sastat će se s predstavnicima zainteresiranih strana iz regije tokom priprema za pregovore u Ženevi:

''Sljedeća faza pregovora u Ženevi je od ključne važnosti jer će se najviše fokusirati na političku tranziciju, upravljanje i ustavna načela,'' izjavio je Staffan de Mistura.

Sirija se priprema za parlamentarne izbore koji će se održati u srijedu.

''Veliki broj kandidata pokazuje da sve više Sirijaca želi sudjelovati u politici. Svatko želi potražiti prikladan odgovor koji bi vodio ka političkom napretku,'' tvrdi politički analitičar Mohammad Alomari.

Ruska podrška sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu komplicira pregovore, jer opozicija inzistira da Assad neće moći imati nikakvu ulogu u tranzicijskoj vladi. Assad al-Zoubi, član Visokog odbora za pregovore, je rekao:

''Radimo na tome da pronađemo demokratsku, pluralističku, građansku vladavinu, u kojoj će sva prava i dužnosti biti jednaka za sve. Nema razlike između građana, ni u smislu nacionalizma niti sektaštva, niti vjeroispovijesti. Mi moramo živjeti na taj način u Siriji.''

Međutim, sirijska vlada je uporna u tome da u takvom demokratskom društvu, ljudi imaju pravo odlučiti glasanjem na izborima žele li Assada za predsjednika ili ne.

Pred početak mirovnih pregovora u Ženevi, borbe u Siriji eskalirale
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

XS
SM
MD
LG