Linkovi

Telemedicina na testiranju u Grčkoj


Zdravstvena skrb za starije osobe koje žive daleko od bolnica uvijek je bila problematična. Ali, moderna komunikacijska tehnologija pomaže u premoštavanju udaljenosti i u tehnološkom raskoraku između doktora i starijeg pacijenta. Više - u prilogu Đorđa Putića.

Trikala, grad sa oko 130 hiljada stanovnika u središnjoj Grčkoj, vrlo je dobar za high-tech i za čuvanje okoline, ali nema veću bolnicu. Najbliži specijalisti su udaljeni pedesetak kilometara, u Univezitetskoj bolnici Larissa, što je problem za starije pacijente u Trikali.

U jednoj studiji posvećenoj telemedicini, koju je financirala Evropska unija, zdravstveni tehničari - koje je educirala bolnica - poslani su u Trikalu s malim, ručnim napravama koje se lako spoje s mobitelima.

Isprva, bilo je otpora.

CHRISOSTOMOS KIRITIS, ZAMJENIK GRADONAČELNIKA TRIKALE: "Korištenje novih tehnologija - posebno u polju medicine - uvijek izaziva oklijevanje i burne reakcije. Ali, kad ljude shvate koje su koristi, odmah postaje lakše."

Trebalo je samo malo poduke da se ovog pacijenta nauči kako da si sam snimi EKG i pošalje ga svom doktoru, koji može odmah reagirati na bilo kakve promjene.

GIORGOS KYRIAKOULIS, BOLESNIK SA SRČANIM PROBLEMIMA: "Da, to je dobro, testiram srce i, ako su rezultati u redu, onda znam da mogu raditi sve što trebam tokom dana bez opasnosti."

Jedna druga ručna naprava može mjeriti plućni kapacitet oboljelih od astme.

ALIKI TZIORTZIOUSIS, BOLESNICA S ASTMOM: "Osjećam se bolje i sviđa mi se da, kad dođu i naprave kontrolu, osjećam se sigurno, osjećam da mi pomažu. Kao da imam doktora u kući. Što bih više željela?"

Testirati se mogu i krvni tlak i razina šećera.

ACHILLEAS PAPAYIANNIS, BOLESNIK SA SRČANIM PROBLEMIMA

"Da, sviđa mi se kad mi je razina šećera redovno kontrolirana; osjećam se sigurnije.!

Cilj studije bio je da se vidi da li redovito tele-kontroliranje pacijenata s kroničnim bolestima poboljšava njihovu kvalitetu života i smanjuje broj primitaka u bolnicu.

XS
SM
MD
LG