Linkovi

Panamski dokumenti: Zemlje poreskog raja štete najsiromašnijima


Dok neki tvrde da nema ničeg nezakonitog u odlaganju novca na tajnim računima, drugi kažu da nedostatak transparentnosti i kontrole u brojnim zemljama koje slove kao porezni raj, dolazi uz visoku cijenu, osobito u državama kojima je novac za razvoj najpotrebniji.

Nova istraživanja pokazuju da se tajnim računima otvorenim u zemljama koje se smatra poreznim rajem, crpi preko 1,1 bilijun dolara iz globalnog financijskog sustava. Zemlje u razvoju, u kojima napori za ukidanje siromaštva ovise o milijardama iz prihoda ostvarenih od poreza i međunarodne pomoći, često budu najveći gubitnici. Tom Cardamone glavni je direktor organizacije Global Financial Integrity, koja prati nezakonito protjecanje gotovine u cijelom svijetu:

''To je neusporedivo više nego sva strana pomoć i ulaganja koja pristižu u te zemlje svake godine. Zato je to problem od ključne važnosti.''

Na popisu Wikipedije nalaze se 82 zemlje koje se smatraju poreznim rajem - od Švicarske do Paname, uključujući i brojne zemlje Karipskih otočja. One su privlačne jer nude inozemne bankovne račune za strance uz malu ili nikakvu poreznu odgovornost - i to anonimno. Što je najbolje, to je posve zakonito.

''Jednom kad prikrijete tko je stvarni vlasnik kompanije ili tko upravlja bankovnim računom, to može stvoriti stvarne probleme,'' kaže Tom Cardamone.

Računi otvoreni u zemljama smatranim poreznim rajem također pružaju anonimnost krijumčarima droga i teroristima ili prikrivaju potencijalno opasne planove. Pogledajmo primjer jedne od kompanija za koju je Međunarodni konzorcij istražiteljskih novinara otkrio da je fiktivna korporacija, odnosno legalni poslovni subjekt osnovan za provođenje anonimnih poslovnih ugovora. Novinar Konzorcija Will Fitzgibbon kaže da je tu tvrtku kasnije prozvala američka vlada zbog tajnog opskrbljivanja sirijskih zrakoplovnih snaga naftom korištenom u eksplozivima kazetnih bombi bacanih na domove, poslovne prostore i civile.

''Dakle, činjenica da je ovoj tvrtki, koja je navodno to radila, bilo dozvoljeno da ima kompanije u inozemstvu i nastavi ih koristiti, je za mene bio dosta mračan primjer podudaranja tih dvaju svjetova - žrtve i offshore svijeta,'' kaže Will Fitzgibbon.

Praksa skrivanja bogatstva kroz anonimne račune raširenija je nego što svi mislimo. Na primjer, dvije američke savezne države - Nevada i Delaware - dom su najvećem broju anonimnih fiktivnih korporacija u Sjedinjenim državama.

''Ni mi nismo nedužni. Sjedinjene države druga su jurisdikcija po veličini gdje se to prakticira. Svake godine u Americi se osnuje oko milijun ili više tajnih privatnih kompanija. Dakle, to nije samo ključni problem u zemljama u razvoju,'' zaključuje Tom Cardamone.

On kaže da otvaranje anonimnih offshore kompanija zahtijeva tek osnovno znanje o poslovanju, internet vezu i minimalnu naknadu. On je oprezno optimističan da će masovno curenje potencijalno štetnih dokumenata iz Paname pridonijeti sve većem pritisku da se takvi tajni računi učine transparentnijima, a osobe i kompanije iza njih odgovornijima.

Panamski dokumenti: Zemlje poreskog raja štete najsiromašnijima
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

XS
SM
MD
LG