Linkovi

SAD: Petorka čeka veliki, možda odlučujući, test narednog utorka


Vrijeme da kandidati, zaostali po glasovima potrebnim za stranačku nominaciju, dostignu vodeće brzo ističe. Ipak, i Cruz i Sanders misle da im nominacija neće izmaći.

Posljednje ankete u Sjedinjenim Državama pokazuju da je najveći broj Amerikanaca otvoren za mogućnost da glasa za predsjedničkog pretendenta Bernie Sandersa. Prema anketi Associated Pressa 21 odsto birača bi definitivno glasao za Sandersa, dok bi 41 odsto razmotrilo tu mogućnost. Na drugom mjestu je Hillary Clinton sa 50 odsto onih koji će, ili bi mogli glasati za nju. Među Republikancima za Teda Cruza i Johna Kasicha bi glasalo 43 odsto potencijalnih birača, a za Donalda Trumpa 35 odsto procenata. Prema toj anketi, najnovijoj, Trump je kandidatu za kojeg 63 odsto Amerikanca definitivno ne bi glasalo. No, ankete su jedno, preliminarna, unutar- stranačka glasanja drugo. I ne obazirući se na ankete, predsjednički kandidati obje stranke se za naredne primarne izbore 19. aprila u saveznoj državi New York, nastavljaju sa žestokim kampanjama, nadajući se u konačnici osvojiti dovoljan broj glasova, potrebnih za nominaciju prije održavanja stranačkih konvencija.

Republikanac Ted Cruz i Demokrata Bernie Sanders bili su veliki pobjednici prošlog tjedna u Wisconsinu. U saveznoj državi New York izgledi su im mnogo manji. Za Donalda Trumpa, Republikanca, to je domaći teren, on je tu, da tako kažemo, svoj na svome. Hillary Clinton, Demokrata, je kao senatorica predstavljala i borila se za interese građana, stanovnika savezne države New York.

Mada vrijeme da predsjednički kandidati koji zaostaju po broju glasova potrebnih za stranačku nominaciju dostignu vodeće kandidate brzo ističe, i Ted Cruz i Bernie Sanders vjeruju da im stranačka nominacija neće izmaći.

Bernie Sanders ističe:

"Ako pobijedimo u ovoj (New York) saveznoj državi, otvoren nam je put prema pobjedi za Bijelu kuću. Kada je odziv glasača veliki, mi pobjeđujemo."

Ted Cruz, Republikanac, svojim simpatizerima nudi komplikovaniju tvrdnju - mogao bi osvojiti nominaciju na stranačkoj konvenciji, čak i ako bude iza Donalda Trumpa po broju glasova dobijenih na primarnim glasanjima. Po Cruzovim riječima, to je moguće....

“Ako konvencija bude otvorena za glasanje. Tada će delegati moći dati glas kandidatu kojeg smatraju najboljim. Trump će na konvenciju doći sa velikim brojem glasova sa primarnih izbora. Ipak, vjerujem da u prvom krugu glasanja on neće dobiti većinu potrebnu za nominaciju. I u narednom krugu glasanja mi ćemo osvojiti nominaciju.“

Nakon gubitka u Wisconsinu Donald Trump se odlučio na nekoliko izmjena u izbornom štabu. Retorika mu je, i kada je u pitanju Ted Cruz, ostala ista:

"Lažljivi Ted Cruz može privući stotinu ljudi, samo stotinu."

Hillary Clinton želi što prije do glasova potrebnih za stranačku nominaciju da bi predizbornu kampanju mogla fokusirati na novevembarske predsjedničke izbore:

"Na putu smo ka nominaciji. Potrebma mi je velika pobjeda, ovdje, u saveznoj državi New York. Što prije osvojim stranačku nominaciju, utoliko brže ću se moći posvetiti ujedinjavanju naše stranke i usredsrediti na konkurenta, Republikanca."

I Donald Trump i Hillary Clinton vjeruju da u saveznoj državi New York imaju mnogo veću podršku nego njihovi konkurenti. Koliko veliku.... pokazaće glasanja u utorak, 19. aprila.

SAD: Petorka čeka veliki, možda odlučujući, test narednog utorka
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

XS
SM
MD
LG