Linkovi

Zdravlje

Olakšanje na vidiku za dijabetičare


Ljudi širom svijeta općenito hrane se bolje i žive duše, ali se i kreću manje. Dobra ishrana i manje kretanje međutim doprinosi porastu jedne druge globalne nevolje - dijabetesa. Ovo oboljenje danas zahvata 422 milijuna ljudi, i postaje sve veći problem, pogotovo u siromašnim zemljama.

Olakšanje na vidiku za dijabetičare
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

Stručnjaci u više zemalja rade na tome da praćenje nivoa glukoze u krvi i davanje neophodnih lijekova postane puno jednostavnije nego što je danas.

Dva faktora su neophodna za uspješno liječenje pacijenata sa dijabetesom - tačna dijagnoza tipa bolesti, i davanje adekvatne doze odgovarajućeg lijeka pacijentima.

Pogrešna dijagnoza, a time i pogrešno liječenje može dovesti do mnogih problema.

"Ako nekoga označe da ima diabetes tipa 1, a zapravo ima tip 2, primaće inzulin do kraja života, a nije mu potreban. Još je teža situacija, kad neko sa dijabetesom tipa 1 je označen kao da ima tip 2, onda taj pacijent neće primati inzulin koji mu je neophodan, što onda može dovesti do komplikacija opasnih po život", obrazlaže Richard Oram, iz Nacionalnog instituta za zdravlje, Velika Britanija.

Novi i jeftiniji test koji su sastavili na Medicinskom fakultetu univerziteta Exeter mjeri 30 genetskih varijacija u pacijentovoj DNK i izračunava rizik dobijanja bolesti tipa 1 ili tipa 2. Individualne dijagnoze se onda mogu dopuniti uobičajenim testiranjem za anti-tijela.

Naučnici sad rade na razvoju još jednostavnijeg testa na bazi DNK, putem aplikacije na pametnom telefonu.

Istovremeno, istraživači u Južnoj Koreji žele izraditi bezbolnu samoljepljivu traku na bazi nanotehnologije koja će nadomjestiti dnevne injekcije.

"Novo sredstvo je vrsta flastera koji omogućuje praćenje razine šećeri u krvi putem znoja, dakle bez uzimanja uzoraka krvi i davanja injekcija, a kontrolu glukoze će obavljati dodavanjem potrebne količine lijeka", objašnjava Kim Dae-Hyeong, Nacionalni Univerzitet, Seoul, Južna Koreja.

Flaster ima mikro-iglice koje bezbolno prodiru u potkožno tkivo. Time je povezan čip koji osjeti porast nivoa glukoze nakon čega mali grijač otopi i ubrizga lijek u krvotok pacijenta.

Testovi na pokusnim miševima su ohrabrujući, pa će se uskoro krenuti sa testiranjem flastera i na ljudima.

Eksperimenti su u ovoj fazi veoma skupi, ali će cijena sigurno pasti kad flaster bude spreman za masovnu proizvodnju, kažu naučnici.

((GEORGE PUTIC, VOANEWS, WASHINGTON))

XS
SM
MD
LG