Linkovi

Svjetski dan zdravlja


Povodom Svjetskog dana zdravlja koji se objeležava 7. aprila, Svjetska zdravstvena organizacija u svom izvještaju poziva na globalnu akciju u borbi prtiv dijabetesa tipa 2 koji godišnje ubija preko 1.5 milijuna ljudi.

Prema raspoloživim podacima ove organizacije u svijetu danas živi preko 422 milijuna odraslih ljudi sa tom bolešću. Dijabetes više nije bolest imućnih, kako se to nekad mislilo, nego je najviše oboljelih u zemljama sa niskim i srednjim primanjima. Najveći broj bolesnika se nalazi na Bliskom Istoku, Jugoistočnoj Aziji i u zapadnom dijelu Pacifika.

Dramatični porast ove smrtne bolesti može se povezati sa sve većim brojem debelih i morbidno gojaznih ljudi. Oni su trostruko više podložni kardiovaskularnim bolestima, a deset do dvadeset puta imaju veći rizik od amputacije donjih ekstremiteta. Dijabetes je i jedan od uzročnika slijeposti.

Ali šećerna bolest nije katastrofalna samo za pojedinca nego je veliko opterećenje i za zajednicu. Etienne Krug, jedan od direktora u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji kaže da godišnji direktni medicinski troškovi prevazilaze 827 milijardi dolara.

Prelazak na zdravi način života u velikoj mjeri može spriječiti dijabetes. Preporučuje se zdrava ishrana i više fizičke aktivnosti, kao i izbegavanje suvišnih kilograma, kaže se u izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije.

XS
SM
MD
LG