Linkovi

Umjetnik za klasične i flamenko gitare


Porijeklom iz Kolumbije, Tony Acosta proizvodi žice za gitare. Nakon što je uštedio dovoljno novca da otvori svoju radnju na Manhattanu, njegovo ime je postalo poznato među najpoznatijim gitaristima klasične i flamenko muzike u svijetu, kao što suJorge Morel i pokojni Pako de Lucia.

Iza svakog velikog gitariste postoji umjetnik koji je manje poznat. Antonio Acosta, ili Tony, kao ga svi znaju, je klasični muzičar, poslovni čovjek i proizvođač žica za klasične i flamenko gitare koje spadaju u najbolje na tržištu.

Ima klijente kao što je Jorge Morel iz Argentine, a među njima je bio i legendarni gitarista, pokojni Paco de Lucia iz Španjolske.

Akosta je uspio ostvariti takozvani američki san, upornim radom i revnosnim vođenjem računa o tome da se na tržištu uvijek nađu njegovi najkvalitetniji proizvodi.

"U ovoj su prostoriji skupe gitare sa cijenom oko 20 hiljada dolara", pokazuje svoje blago Tony Acosta, vlasnik tvrtke Luthier Music Corporation.

Prije 2008-e, prodaja je bila u usponu i dostigla godišnje 2.5 milijuna dolara. Ali je došla recesija, i Acosta je morao prodati neke svoje radnje. Međutim njegove najlonske žice - koje imaju jedinstveni zvuk i lako je svirati po njima - pomogle su mu da preživi ekonomske neprilike.

"Za vrijeme tih ekonomskih teškoća ljudi se nisu usudili potrošiti 10 hilhada ili 5 hiljada dolara za gitaru. I to se moglo razumijeti. Ali su nas gitarske žice i dalje održavale u poslu", priča Acosta.

Nakon 30 godina postojanja, Tonijev biznis je opet u usponu. Kompanija bi mogla biti i puno veća, kaže Tony, ali on ne želi povećati proizvodnju.

"Novac je svima nama potreban, jer bez novca ne možemo imati ono što nam je potrebno, to se podrazumijeva. Ali moram da vam kažem, novac me ne privlači tako kako neke druge ljude, znate", kaže.

Dok god je proizvod kvalitetan, kaže Tony, novaca će

Umjetnik za klasične i flamenko gitare
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

biti. A njega jedino i zanima da mu proizvodi budu savršeni, što je ponos i lično zadovoljstvo za ovog umjetnika gitarskih žica.

BYLINE: Ramon Taylor

NUMBER: 14107025

XS
SM
MD
LG