Linkovi

'Ulična medicina' - spas za beskućnike


'Ulična medicina' - spas za beskućnike
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

Američke bolnice su suočene s jakim rezovima u svojim budžetima što predstavlja povećani rizik za beskućnike i druge vrlo siromašne osobe. No, ekipe takozvanih 'uličnih liječnika' hvataju se ukoštac s problemima onih koji žive na ulici. Pogledajmo primjer iz Filadelfije.

Spuštajući se niz strmi nasip, Brett Feldman traži svog sljedećeg pacijenta. On skrbi o beskućnicima - gdjegod ih može naći.

Todd Hottle, beskućnik kojega je Feldman sreo sa stražnje strane zatvorenog noćnog kluba u Allentownu, u Pensilvaniji, kaže da se Feldman brine da populacija beskućnika u regiji dobije potrebnu medicinsku skrb. "On dolazi i svakoga obiđe, provjeri je li sve u redu, donosi nam potrebne lijekove," kaže Hottle.

Feldman, pomoćni liječnik, pokušava dovesti 'uličnu medicinu' u glave tokove zdravstvene skrbi u zemlji.

Trenutno u Sjedinjenim Državama djeluje šezdesetak programa 'ulične medicine', a u svijetu ih ima na desetke.

Ali, Feldman je jedan od rijetkih koji su povezani sa mrežom zdravstvene skrbi. "Cijeli pokret dobiva na snazi. Počelo je kao svojevrsni model Robin Hooda, a sad pokušavamo postati regularni system," kaže on.

Feldmanov program pokazuje pozitivne rezultate. Opetovani dolasci beskućnika u hitnu službu - što im je jedina opcija jer nemaju osiguranje niti mogu platiti uslugu - su značajno smanjeni.

Dr. Brian Nester, predsjednik Zdravstvene mreže Lehigh Valley i Feldmanov poslodavac, kaže da je model uspješan. "Izgleda kao da je broj kriza manji, dakle beskućnici ne moraju dolaziti u bolnicu gdje nas skrb o njima košta daleko više."

Feldman pruža primarnu medicinsku skrb za oko stotinu pacijenata mjesečno, među kojima je i Bridgette Hammerstone, narkomanka u oporavku koju liječi u jednom skloništu za beskućnike u Eastonu, u Pensilvaniji.

"Netko poput Feldmana je za mene pravi blagoslov, on je unio svjetlost u moj život po prvi puta," kaže Hammerstone.

Dr. Jim Withers je bio pionir ulične medicine prije četvrt stoljeća. On vjeruje da je neizbježno da će više zdravstvenih mreža usvojiti model ulične medicine s obzirom da bolnice traže sve više načina da snize troškove.

Ulični liječnici poput njega svoj posao smatraju misijom. "Nikad ne odustajemo ni od koga. Ako odustanemo, tko će o njima brinuti?" kaže Feldman.

XS
SM
MD
LG