Linkovi

Wisconsin: Na izbore s identifikacijskim dokumentom


Wisconsin: Na izbore s identifikacijskim dokumentom
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

Sutrašnji primarni stranački izbori u saveznoj državi Wisconsin bit će prvi test za novi zakon te države o glasačkom identifikacijskom dokumentu. Kritičari smatraju da je novi uvjet da se mora imati odgovarajući identifikacijski dokument da bi se glasalo previše restriktivan i da će odvratiti birače od glasanja. Pristalice zakona, pak, kažu da je on neophodan za sprečavanje izbornih prijevara. Više, iz Wisconsina - Kane Farabaugh.

Jednog kišovitog jutra u glavnom gradu Wisconsina, Madisonu, Molly McGrath je u misiji. Ona je koordinator u neprofitnoj organizaciji Vote Riders, koja pokušava osigurati da birači mogu glasati, a ovog jutra ona vozi Tammy Dotson u gradski prometni ured.

No, Dotson tamo neće dobiti vozačku dozvolu nego identifikacijsku kartu. "Netko me nazvao telefonom i rekao da mi treba identifikacijska karta da bi glasala."

Sutrašnji stranački pred-izbori su prvi izbori u ovoj državi u kojima birači trebaju pokazati neki identifikacijski dokument da bi glasali. Taj se zakon smatra jednim od najstrožih u zemlji.

"Mislim da je to korak unazad jer se ljudima zakonom onemogućuje glasanje. Glasačka pravila radimo sve strožima, a ne da ih poboljšavamo," ka\e Molly McGrath, iz organizacije Vote Riders.

Tammy Dotson kaže da vjeruje da bi novi zakon mogao birače odvratiti od glasanja: "Ako moraju vaditi taj dokument, vjerojatno će zaboraviti ili odlagati i na koncu neće glasati."

Savezni Vrhovni sud je prošle godine odbio razmotriti žalbu na novi zakon u Wisconsinu. Sada, kad je rano glasanje već počelo, a primarni stranački izbori su sutra, organizacija Vote Riders ima pune ruke posla da ukloni prepreke za birače koji trebaju izvaditi identifikacijski dokument. Uz to što ih voze do prometnih ureda, oni također informiraju birače o novim uvjetima.

Molly McGrath: "Kad pogledate brojke, tristo hiljada registriranih birača u Wisconsinu nema identifikacijske dokumente. Šesnaest posto svih glasača u Wisconsinu ne zna da im treba identifikacijski dokument da bi glasali. Dakle, puno je dezinformacija i mnoge ljude pogađa novi zakon."

"Meni se to ne čini jakim argumentom," kaže John Sharples, profesor povijesti na Univerzitetu Wisonsina-Madison i bivši republikanski kandidat za Kongres. On smatra neutemeljenima brige oko proširene glasačke prijevare - što je pomoglo u donošenju zakona! - ali i one o ograničavanju prava birača.

"Ideja da neka starija gospođa, koja glasa od pamtivijeka, odjednom ne bi mogla glasati je pretjeravanje. Sada smo u prelaznoj fazi koja je, vjerujem, teška."

Ali, kako kaže Dotson, zahvaljujući organizacijama kao što je Vote Riders, koje djeluju uoči izbora, dobri su razlozi ZA glasanje. "Može vas netko odvesti do prometnog ureda. Možete uzeti autobus ili taksi zabadava. Dakle, nema izgovora da se ne glasa."

Sa svojom novom identifikacijskom kartom, Dotson je definitivno spremna da glasa.

XS
SM
MD
LG