Linkovi

Cyber sigurnost mora postati prioritet


Prominentna nuklearna industrijska grupa je ove sedmice objavila izvještaj po kojem je prijetnja od cyber napada na nuklearne elektrane i druga nuklearna postrojenja značajna, i u porastu. Stručnjaci, prisutni na sastanku u Washingtonu kažu da napadači postaju sve spretniji i opasniji.

Cyber sigurnost mora postati prioritet
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

Stručnjaci se zalažu za to da vladama, regulatorima i kompanijama cyber sigurnost postane prioritet. To je normalna reakcija na nedavni nalet hakerških napada na industrijske objekte, uključujući i nuklearne, do kojih je došlo u Ukrajini, Njemačkoj, Iranu i Južnoj Koreji.

Prilikom cyber napada u Koreji na firmu Korea Hydro and Nuclear Power, vidjelo se da su hakeri ukrali i objavili niz informacija, možda s namjerom da podignu svijest javnosti o problemima nuklearne industrije. Firma je organizovala vježbe u cilju jačanja svoje odbrane.

Hakeri se najčešće fokusiraju na računare za kontrolu kritičnih industrijskih procesa, a to zabrinjava stručnjake na nuklearnom samitu u Washingtonu, jer posljedice takvih napada mogu biti vrlo značajne što se oštećenja opreme i prekida usluge potrošačima tiče.

"Cyber napadi na nuklearna postrojenja se dešavaju, to nije fantazija ili hipotetična situacija. To se dešava u stvarnom životu... i sa time se moramo baviti u stvarnom životu", kaže Anno Keizer, učesnik samita nuklearne industrije.

Čak i u sofisticiranim nuklearnim objektima, kažu stručnjaci, teško je uvjeriti korisnike računara da poštuju osnovne sigurnosne mjere time što neće otvarati Email privitke od nepoznate adrese, ili neće stavljati pendrajv iz nepoznatih izvora u svoj računar. Nemarni zaposlenici su najveći problem, rekao je putem skajpa Ryan Kalember, iz firme ProofPoint za cyber sigurnost.

"Lekcija koju možemo izvući je da su uvijek ljudi najslabija karika u lancu", naglašava Ryan Kalember.

I dok su nuklearna postrojenja najveća meta, stručnjak u firmi za cyber sigurnost Agari kaže da oni imaju zaštitu protiv drugih vrsta prijetnji.

"To nije zbog toga što je nuklearna industrija toliko sigurna od napada, nego zato što oni zapravo imaju mnoge kontrole i prepreke za sprečavanje napada", kaže Patrick Peterson, iz firme Agari.

U očekivanju daljih napada, studija nuklearnog industrijskog samita zaključuje da industrija mora promijeniti kulturu od fokusiranja na poštovanje pravila na aktivno traženje ranjivosti, kreativno i na originalan način, kako to rade hakeri. Autori studije pozivaju i na proširenu suradnju među kompanijama i zemljama u pokušaju odbrane od takvih napada.

XS
SM
MD
LG