Linkovi

40 godina kompanije Apple


40 godina kompanije Apple
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00

Inžinjer Bob Lash napravio je ovaj kućni kompjuter sredinom sedamdesetih. U to vrijeme, kaže, kompjuteri su bili nešto sto su imali samo glavni univerziteti i velike korporacije.

"Ako ste željeli imati nešto za vlastitu upotrebu, jedini način je bio da ga sami napravite," kaže Lash.

On je učinio upravo to sa lokalnim kompjuteraškim klubom, hobističkom grupom ljudi koji su uključili i neke od kasnijih najvećih imena Silicijske doline - poput suosnivača Applea Stevea Wozniaka. Jedne večeri, Wozniak se pojavio s prvim Appleovim kompjuterom, manjim i samostalnijim od većine drugih.

Bob Lash: "Izgledao mi je tako 'cool'. Ideja da možete imati kompjuter na jednoj jedinoj matičnoj ploči, da samo priključite tipkovnicu i da je sve spremno za rad - sjajno!"

Ta etika elegantne, jednostavne funkcionalnosti postala je jedan od Appleovih motiva. Ta kompanija nije izmislila osobne kompjutere, mp3 svirače niti pametne telefone, kaže Doug Spicer, kustos u Muzeju povijesti kompjutera.

"Što je izum? Trebate li uvijek izmisliti nešto novo, ili možete prepraviti nešto što već postoji u nešto prekrasno?" kaže Spicer.

Prekrasno i lako za korištenje - to je bila mantra Stevea Jobsa.

Prijelomni trenutak bila je 1984. i Macintosh.

Dag Spicer: "On nije bio veliki zastrašujući kompjuter. Uopće nije ni izgledao kao kompjuter. To je bila ogromna psihološka odluka, donešena namjerno, da ga se učini koliko je moguće prijateljskim i neopasnim."

Macintosh je donio i jednostavni klik mišem za korištenje kompjutera. Do tada, kako kaže Bruce Damer, kustos kolekcije Digibarn, morali ste s kompjuterom komunicirati pomoću specijalnog jezika.

"Imali ste samo tekst. To je onda bila revolucija jer vam je omogucila stavljanje slika na ekran, pravljenje ikona i prozora i povlačenje stvari mišem, kao i crtanje," kaže Damer.

On ističe da je Macintosh promijenio naš odnos prema kompjuterima. "Više nego kompjuter. Morate ući u interakciju kao korisnik, to je vaš prijatelj."

Damer kaže da je upravo taj duh lakoće za korištenje pomogao da prigrlimo kompjutere u naše svakodnevne živote.

Ovo je garaža u kojoj su Steve Jobs i Steve Wozniak izgradili prvih pedeset Apple 1 kompjutera.

Jobs je umro 2011, a Wozniak je napustio kompaniju 1985. Ali, ova privatna kuća je postala neslužbena turistička atrakcija. Posve prikladno, posjetitelji snimaju kuću svojim iPhonima.

XS
SM
MD
LG