Linkovi

U Wisconsinu - podrška Trumpu...ili Ryanu?


House Speaker Paul Ryan of Wis. speaks on Capitol Hill in Washington, March 23, 2016. Wisconsin's "Cheesehead Revolution" was ushered in by a trio of Republicans, Walker, Reince Priebus and Scott Walker, looking to inject the party with their own youthful
House Speaker Paul Ryan of Wis. speaks on Capitol Hill in Washington, March 23, 2016. Wisconsin's "Cheesehead Revolution" was ushered in by a trio of Republicans, Walker, Reince Priebus and Scott Walker, looking to inject the party with their own youthful

Gnjev industrijskih radnika pretvara se u podršku Donaldu Trumpu - u rodnom gradu predsjedatelja Zastupničkog doma Kongresa, republikanca Paula Ryana, u saveznoj državi Wisconsin. Mnogi stanovnici Janesvillea kažu da bi glasali za Ryana kad bi se on kandidirao za predsjednika.

Kampanja za pridobijanje delegata koji će utjecati na nominaciju predsjedničkog kandidata Republikanske stranke trenutno se održava u saveznoj državi Wisconsin, rodnoj državi predsjedatelja Zastupničkog doma Paula Ryana. Privlačnost favorita Republikanske stranke Donalda Trumpa lako je uočljiva među glasačima u pretežito industrijskom gradu Janesville - rodnom gradu Paula Ryana.

Stajati u redu, među tisućama koji se nadaju da će vidjeti Donalda Trumpa u Konferencijskom centru u Janesvilleu bila je odluka u posljednjem trenutku za knjigovođu Williama Colletta. Predsjednički kandidat za kojeg će glasati na preliminarnim izborima u Wisconsinu 5. aprila također će biti odluka u posljednjem trenutku.

''Jutros sam odlučio da ću glasati za Trumpa,'' kaže William Collett.

I to najviše zahvaljujući Trumpovom stavu o smanjenju vanjskotrgovinskih sporazuma.

''Pogledajte samo NAFTA program koji su usvojili političari. Oni jako dobro znaju da su njime radna mjesta otišla preko granice,'' dodaje William Collett.

To je glavni problem za mnoge u Janesvilleu, sjedištu ogromnog montažnog postrojenja General Motorsa, koja je već skoro deset godina u mirovanju.

Zatvaranje ove tvornice ostavilo je tisuće u regiji bez dobro plaćenog posla, i promijenilo način života za mnoge koji žive u ovom industrijskom gradu, što se odražava u velikom dijelu biračkog tijela Republikanske stranke.

''Mnogi od njih nekad su bili demokrati. Njihovi očevi radili su na traci u industrijskoj Americi. Imali su lijepu kuću u predgrađu. Zarađivali su novac jednak onom boljestojećih obitelji iz 50-ih i 60-ih godina. Kad se osvrnu unatrag na taj život, pitaju se gdje je on nestao,'' kaže John Sharpless.

On je profesor povijesti na Sveučilištu Wisconsina Madison. Kao republikanski kandidat za Kongres, profesor Sharpless je izgubio na izborima 2000. godine. Međutim, on kaže da je vodstvo Republikanske stranke krivo procijenilo industrijske radnike kao glasače u nekoliko izbornih ciklusa:

''Mislim da su oni povrijeđena i razočarana grupa; osjećali su se odbačenima od demokrata, a potom i od republikanaca, a Trump je to iskoristio.''

Međutim, 21-ogodišnji Charlie Luiting kaže da je najviše impresioniran Trumpovim kvalifikacijama:

''On je, u neku ruku, oličenje američkog biznismena i to mi se sviđa.''

No, pod Charlijevim radarom, nalazi se još jedno ime: predsjedatelj Zastupničkog doma i kongresnik rodom iz Janesvillea, Paul Ryan - koji je s Charlijevom majkom išao u školu.

''Da se Paul kandidirao, glasao bih za njega upravo iz svoje osobne povezanosti s njim. Vjerujem mu. On je pošten i iskren,'' kaže Charlie Luiting.

A John Sharpless dodaje:

''Ako bi on nekim čudom postao kandidat, mislim da bi bio ozbiljan protivnik Hillary Clinton.''

Međutim, Paul Ryan je rekao da se ne namjerava kandidirati i da vjeruje da bi nominaciju trebao osvojiti netko tko se već nalazi u utrci.... - utrci u kojoj, čini se, pobjeđuje Donald Trump.

U Wisconsinu - podrška Trumpu ili....Ryanu?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

XS
SM
MD
LG