Linkovi

Sirija: Počinje obnova Palmire


Drevni grad Palmira u Siriji.
Drevni grad Palmira u Siriji.

Snage sirijske vlade, uz pomoć ruske podrške iz zraka, ponovno su zauzele drevni grad Palmiru od islamskih militanata, i najvaljuju početak obnove. Ovaj grad pod zaštitom UNESCO-a kao spomenik kulture, bio je izložen destrukciji pod opsadom ISIS-a od maja prošle godine.

Sirijci zovu Palmiru Biserom pustinje. Ona sadrži monumentalne ruševine moćnoga grada na raskrižju nekoliko civilizacija iz prvog i drugog stoljeća. Tijekom posljednjih deset mjeseci, ISIS je pljačkao grobove, uništavao starine, i dinamitom razarao svetišta i hramove, što su Ujedinjeni narodi proglasili ratnim zločinom.

Usprkos ogromnoj destrukciji, snimke pokazuju da je puno toga ostalo netaknuto.

Sad kad je grad ponovno u rukama sirijske vlade, rekonstrukcijski tim je spreman početi s obnovom, kaže Mamoun Abdulkarim, ravnatelj sirijske Uprave za muzeje i antikvitete:

''Mi u Upravi za muzeje i antikvitete imamo ogromne mogućnosti i stručno osposobljeni kadar. Već smo obnovili desetke spomenika u Palmiri. Posjedujemo iskustvo za taj poduhvat.''

UNESCO, UN-ovo tijelo za očuvanje kulturnog nasljeđa, odredit će za nekoliko dana sljedeće korake. Abdulkarim očekuje da će sirijska vlada poduzeti snažne mjere opreza kako bi sprječila da Palmira ponovno dospije u ruke militanata:

''Očekivali smo ono najgore zbog borbi za oslobađanje ovog teritorija, ali mislim da je noćna mora završila. Panoramska slika Palmire izgleda jako dobro,'' kaže on.

Direktor za antikvitete je obećao da će obnoviti oštećene spomenike. A međunarodnu zajednicu je pozvao da bude uz Siriju u ovoj bitci za očuvanje njene kulture.

Sirija: Počinje obnova Palmire
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

XS
SM
MD
LG