Linkovi

Vožnja u virtualnu stvarnost


.
.

Mnogi ljudi odlaze u zabavne parkove radi naleta adrenalina koje doživljavaju prilikom vožnje na rollercoasterima, ili takozvanim "vlakovima smrti". A sad je tu i najnovije iskustvo, uz pomoć magične tehnologije za virtualnu stvarnost, u tematskim parkovima u Sjevernoj Americi, Evropi i Aziji.

Vožnja u virtualnu stvarnost
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Ovog vedrog jutra u zabavnom parku Six Flags Magic Mountain, Jesse Cotton i njegova majka su spremni za putovanje u nepoznato.

"Baš je bilo uzbudljivo! Mogli ste vidjeti zgradu, ispaljivali ste rakete... kažem vam: veoma uzbudljivo", priča ozarena Marilyn Jones, koja voli vožnje po "vlakovima smrti".

Njen sin, Jesse Cotton je isto pod utiskom tek završene vožnje. "Pošto smo imali na sebi vizore, nismo mogli vidjeti tračnicu, nismo mogli znati što nas čeka", priča.

Cotton se vraća na rollercoaster. On je među prvima koji je u prilici da se vozi na virtualnom 'vlaku smrti'. To je zapravo tradicionalna vožnja koja se mijenja upotrebom Samsungovog pribora Gear VR: telefona kombiniranog sa vizorom za virtualnu realnost.

"Prosto zaboraviš da si na rollercoasteru. U potpunosti se uneseš u svijet od 360 stupnjeva, i gdje god da se okreneš, okružuje te svijet koji smo mi stvorili", objašnjava Sam Rhodes, direktor za dizajn u zabavnom parku Six Flags.

Crna kutija na rollercoasteru mapira vožnju. Ona prati svaku poziciju pri vožnji, i šalje Bluetooth signale na putnikov pribor što rezultira određenim prizorom pred očima putnika.

Thomas Wagner je stvoritelj te nove tehnologija, i objašnjava koliko je važno tačno odrediti gdje će postaviti takozvane 'crne kutije' na svakom coaster. 'Crne kutije' emitiraju Bluetooth signal, a signal mora biti podjednako dobar i pouzdan na svim sjedištima.

Ali nije svaki tip rollercoastera pogodan za primjenu virtualne realnosti.

"Na drvenim konstrukcijama na primjer dosta je jaka vibracija, tako da će i pribor vibrirati, pa će i elektronika jako vibrirati, a to nije dobro. Dok su svi čelični coasteri svijeta pogodni za opremanje novom tehnologijom", kaže Thomas Wagner.

Jedan od tih 'vlakova smrti', zvani New Revolution, je napravljen od čelika i odvodi svoje putnike u virtualnu borbu sa vanzemaljcima.

"Pogledaš dolje i sve se okreće oko tebe, zaista je takav osjećaj kao da si pilot borilačkog aviona. I definitivno ćeš više puta poskočiti u svom sjedištu", priča ljubitelj 'vlakova smrti', Jesse Cotton.

U Sjevernoj Americi ove godine će lansirati rollercoastere sa virtualnom realnošću u devet Six Flags parkova i tako stvoriti potpuno novo iskustvo za one koje vole uzbuđenja.

XS
SM
MD
LG