Linkovi

Identificiran napadač u zgradi Kongresa SAD


Policija u zgradi američkog Kongresa, Capitolu, jučer je pucala na jednog muškarca koji je izvukao pištolj i uperio ga na policajce tokom rutinskog pregleda na ulazu u centar za posjetioce Capitola.

Šef policije Capitola, Matthew Verderosa identificirao je osumnjičenog napadača kao 66-godišnjeg Larryja Dawsona, stanovnika predgrađa Nashvillea, u Tennesseeju. Dawson je, prema zadnjim izvještajima, u kritičnom stanju u obližnjoj bolnici. “Prema početnoj istrazi, vjerujemo da je to potez pojedinca, koji je dolazio ovamo i ranije. Nema razloga vjerovati da se radi o bilo čemu drugome od zločinačkog čina.”

Kongres je na raspustu za Uskrs, ali su mnogi turisti bili u obilasku Capitola kada je došlo do pucnjave. Onima u zgradi rečeno je da se sklone gdje jesu, a policija je kraće vrijeme ogradila čitav kompleks.

Lian Dolan, turistica iz Kalifornije, kaže: “Svi su bili vrlo pribrani, nije bilo panike. Policajci su očito vladali situacijom. Dakle, malo nervoze, ali uglavno, zabrinutost jer smo na radiju mogli čuti da je došlo do pucnjave.”

Policija je objavila da je jedna prolaznica bila ozlijeđena, ali nijedan policajac nije bio ranjen.

Larry Dawson je u oktobru bio optužen za nezakonito ponašanje u Capitolu i za napad na policajca nakon što je ustao na galeriji Doma zastupnika i izvikivao citate iz Biblije tvrdeći da je ‘Božji prorok’.

Uz tu optužbu, bilo mu je naređeno da se drži podalje od Capitola. Nije se pojavio pred sudom u novembru na raspravi o toj optužbi.

G. 1998, dvojica policajaca su bila ubijena kad je jedan napadač otvorio paljbu u Capitolu. Nakon toga je Kongres pokrenuo planove za gradnju centra za posjetitelje koji je proširio i pojačao sigurnost u Capitolu.

XS
SM
MD
LG