Linkovi

Bombaši iz Brisela usavršili izradu eksploziva TATP


Napadi u Briselu izvedeni su eksplozivnom smjesom napravljenom iz sastojaka lako nabavljivih u svakoj apoteci. Taj je eksploziv dobro poznat teroristima, a upute za izradu lako se mogu naći na internetu. Militanti ISIL-a u posljednjih su desetak godina, čini se, usavršili izradu ovog eksploziva.

U sekundi: destrukcija, razaranje, gubitak života...

Vjeruje se da je svaki od operativaca Islamske države koji je detonirao pojas s eksplozivom i bombama u Briselu nosio između 13 i 45 kilograma eksplozivne smjese triacetnog triperoksida, ili TATP-a.

Stručnjaci za sigurnost kažu da je TATP postao najpopularniji materijal za izradu bombi među teroristima. Joseph Trevithick je djelatnik kompanije GobalSecurity.org.

''Tu kemikaliju nije teško nabaviti, kao ni njene derivate nakon kemijskih procesa; ona formira kristalnu smjesu visoke osjetljivosti i zapaljivosti,'' pojašnjava on.

Toliko je zapaljiva, da su Palestinci koji izrađuju ovaj tip bombe, smjesu nazvali ''Sotonina majka.'' Slučajne smrtonosne eksplozije nisu neuobičajene tijekom procesa izrade. Joseph Trevithick dodaje:

''TATP je krajnje nestabilan i vrlo osjetljiv kad ga se jače potrese ili kad je izložen promjenama u temperaturi ili otvorenom plamenu, odnosno bilo kakvoj frikciji - recimo, ako ga udarite o čvrstu površinu. Ne želite rukovati ovim materijalom.''

Zbog toga su istražitelji bili iznenađeni pronalaskom velikih količina TATP-a u stanu koji su iznajmili briselski bombaši samoubojice: preko 13 kila, zajedno s velikim količinama sirovih materijala.

Analitičari se stoga pitaju jesu li ISIL-ovi izrađivači bombi usavršili stabilniju metodu izrade. Seth Jones je stručnjak za borbu protiv terorizma u kompaniji Rand Corporation.

''Ono što možemo zaključiti odnosi se na miješanje sastojaka i dobivanje pravih sastojaka: mislim da su određene terorističke grupe, među kojima je i ISIS, uznapredovale u sastavljanju bombi kod kojih postoji puno manja vjerojatnost da eksplodiraju tijekom izrade nego prije deset godina,'' kaže Seth Jones.

To nisu dobre vijesti za policiju, koja smatra da nekoliko stotina istreniranih boraca ISIL-a planira nove napade u Europi. Seth Jones zaključuje:

''Napadi u Briselu, i još neki, pokazuju da postoje ljudi koji su voljni sastaviti te materijale u bombu. Sastojke je lako naći i prilično su jeftini. Njima je to sada novi standard.''

Dužnosnici kažu da je najbolji način suprotstavljanja takvoj vrsti prijetnje poboljšanje metoda prikupljanja obavještajnih podataka i razmjenjivanja tih informacija.

Bombaši iz Brisela usavršili izradu eksploziva TATP
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

XS
SM
MD
LG