Linkovi

Teroristički napadi u Briselu promjenili temu u kampanji za predsjedničke izbore u Americi


Smrtonosni bombaški napadi prošle sedmice u Briselu su preusmjerili fokus u Sjedinjenim državama i u kampanjama za izbor predsjedničkih kandidata na temu terorizma i pojačane nacionalne sigurnosti.

Dok Belgijanci nastavljaju da žale za nastradalima, mirovni marš u Briselu je otkazan zbog protesta i sigurnosnih razloga.

Na ovoj strani Atlantika, napadi su izazvali burnu retoriku u predsjedničkim kampanjama. Republikanac Ted Cruz se zakleo da će razoriti Islamsku državu: "Uradićemo to putem nadmoćne zračne snage, prosućemo bombe na njih dok ne odu u zaborav."

Republikanski favorit Donald Trump je u telefonskom razgovoru rekao da je i Amerika u opasnosti.

"Terorizam je van kontrole. I ako nismo veoma, veoma jaki i veoma, veoma pametni, predstoji nam veliki problem", rekao je Trump.

"Mi ćemo iskorijeniti i pobijediti ISIL." - rekao je predsjednik Obama, i dodao da sama vojna moć neće iskorijeniti terorizam, te da Amerika mora voditi primjerom kao što su "...naša otvorenost prema izbjeglicama koje bježe od nasilja ISIL-a. Naša odlučnost da pobijedimo u borbi protiv ISIL-ove nasilničke propagande - tog iskrivljenog pogleda na islam koji privlači i radikalizira mlade muslimane. Američki muslimani su naši najvažniji partneri u tom nastojanju", naglasio je predsjednik Obama.

Poruku je ponovila i demokratski kandidat Hillary Clinton.

"Ne možemo se povinuti panici i strahu. To nije u duhu naših vrijednosti, nije nam ni efektivna zaštita, i samo ide na ruku teroristima", rekla je Hillary Clinton.

Republikanci optužuju Obamu za slabost.

"On odbija izgovoriti riječi 'radikalni islamski terorizam'. Umjesto toga drži lekcije o islamofobiji. Ali što je dosta, dosta je. Evo šta ćemo mi uraditi sa ISIS-om. Treba primijeniti nadmoćnu snagu, uništiti neprijatelja, pa napustiti teren", rekao je u svom kampanjskom govoru senator Ted Cruz, republikanski predsjednički kandidat.

Demokratski kandidat Bernie Sanders traži da muslimanski narodi budu na čelu borbe.

"Protiv toga sam da Sjedinjene države budu uključene u stalno ratno stanje na Bliskom Istoku", kaže Sanders.

Nakon prošlogodišnjih terorističkih napada u Parizu, ankete pokazuju da su Amerikanci više zabrinuti za sigurnost nego za ekonomske teme, koje inače najviše dominiraju u izbornoj godini.

Teroristički napadi u Briselu promjenili temu u kampanji za predsjedničke izbore u Americi
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

XS
SM
MD
LG