Linkovi

Dugometražni film s iPhonea


Dugometražni film s iPhonea
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Digitalne video kamere i kompjuterski programi za obradu videa omogućili su svakome tko u glavi ima priču da napravi film koji bi ljudi voljeli vidjeti. Kritičari su prošle godine hvalili film "Tangerine", snimljen u potpunosti Appleovim iPhonom, što je inspiriralo jednog bivšeg profesionalnog igrača američkog nogometa i neke od njegovih prijatelja da nedavno snime film sa svojim iPhone mobitelima vozeći se noću po Los Angelesu u limuzini za najam. Iz Austina, gdje je film prikazan na festivalu South by Southwest, prilog Grega Flakusa.

Film "9 Rides", 'Devet vožnji', govori o depresivnom, introvertnom vozaču limuzine za najam, u Los Angelesu, i o raznim ljudima koji se voze s njim jedne mračne noći.

"Snimali smo u četiri, pet sati ujutro i vani nije bilo nigdje nikoga. To je dodalo temi samoće i općenitoj estetici filma," kaže režiser Matthew Cherry, koji je, Radeći s malim budžetom, odlučio iskoristiti visoku rezoluciju Appleovog iPhonea 6 i postavio ih je nekoliko u i na limuzinu.

"Doslovce smo se vozili na autocesti brzinom od skoro sto kilometara na sat sa iPhonima pričvršćenim samo podtlačnim gumenim kapicama i niti jedan nije otpao."

Da bi dobio efekt širokog ekrana, Cherry je koristio anamorfni dodatak leći. "Gledajte koliko je šire."

IPhoni su bili vrlo pažljivo postavljeni da bi kamere uhvatile što je režiser htio. "Imali smo dva iPhonea na prednjoj haubi, jednu s lijeve, drugu s desne strane, tako da bi zahvat jedne dopro točno dovde, a na drugoj kameri bi se vidio dio vozača."

Producent Jerome Caldwell kaže da je teško plasirati film snimljen na iPhoneu. „Oni misle da mi samo držimo telefone u zraku, da snimamo kao obični ljudi. Dakle, pokažemo im kako to izgleda sa držačem i dodatnom lećom i onda nas pitaju: To je iPhone?"

Sa mnogo video materijala, Cherry je bio u stanju napraviti dramatičan tok radnje iz glumačkih improvizacija u vozilu. "Meni to izgleda kao vrlo realističan dijalog i vrlo realističke reakcije."

Matthew Cherry, koji je napustio potencijalnu karijeru u američkom nogometu da bi se posvetio svojoj strasti za stvaranje filmova, nada se da će nakon Devet vožnji doći još mnogo takvih filmova.

XS
SM
MD
LG