Linkovi

Ted Cruz: "Američke muslimane treba nadgledati"


Ove sedmice je tokom kampanje senator Ted Cruz predložio primjenu programa nadgledanja američkih muslimana, kao primjer navodeći proaktivni policijski program kojeg je u New Yorku svojevremeno uveo bivši gradonačelnik Michael Bloomberg. Prijedlog je izazvao bijes i među zvaničnicima New Yorka i američkim muslimanima, koji osjećaju da se koriste kao žrtve nakon terorističkih napada u Briselu.

Senator Ted Cruz je čvrstog stajališta kada su u pitanju pozivi američkoj agenciji za provođenje zakona da patrolira muslimanske okruge, što je predložio prošlog utorka nakon terorističkih napada u Belgiji. Upitan da razjasni takav stav, on je optužio predsjednika Baracka Obamu da odbija zlo nazvati pravim imenom.

Predsjednik ima praksu da održava konferencije koje prenosi televizija u kojima Amerikancima drži lekciju o islamofobiji. Što je dosta, dosta je. Treba nam predsjednik koji predvodi našu nacionalnu sigurnost, vojsku i provođenje zakona kako bi se porazio neprijatelj, rekao je Ted Cruz.

Stojeći pored njujorškog gradonačelnika Billa de Blasia na Times squareu, komesar policijskog odjela tog grada Bill Bratton je rekao da ga je uveliko uvrijedio senatorov komentar, osobito jer se on odnosi i na policajce muslimane u njegovim redovima, koji su voljni žrtvovati svoj život.

Imam više od 900 veoma posvećenih policajaca u svom odjelu, od kojih mnogi imaju dvostruke dužnosti, oni također služe kao aktivni pripadnici američke vojske u borbenim jedinicama, što je nešto što senator nikada nije vidio, rekao je Bill Bratton.

U njujorškoj četvrti Boerum hill, duž avenije Atlantic se proteže čitav niz biznisa čiji su vlasnici muslimani, od knjižara, preko kafea, do prodavnica odjeće i začina, koje predstavljaju raznolike kulture, Pakistance, Sirijce i muslimane Afro-Amerikance. Kod lokalne džamije Masjid al Farooq, američki muslimani kažu da je Cruzov prijedlog o nadgledanju uvreda.

To je kao da kažete da su svi bijelci u Americi pripadnici Ku Klux klana, što je daleko od istine. Uprite prstom u one ljude koji su odgovorni. Pretjerivanje je faktor u bilo kojoj zajednici bilo gdje u svijetu, kaže Lindsay, stanovnik New Jerseya.

Jean, iz Westchestera u New Yorku, kaže da je demokratska kandidatkinja i bivša državna tajnica Hillary Clinton sumirala vlastita osjećanja kada je rekla da su Cruzove izjave, kao i one biznismena Donalda Trumpa, pogrešne i opasne.

Prestanite da širite mržnju. Mi ovdje živimo, plaćamo poreze, imamo muslimane koji su doktori, bolničarke, učitelji, policajci. Da li to shvatate? Nastojimo živjeti normalno, i to je sve, kaže Jean, stanovnica New Yorka.

Nakon napada u Briselu, de Blasio je pružio uvjeravanja njujorčanima da nema vjerodostojne prijetnje gradu, koji pojačava napore u borbi protiv Islamske države.

XS
SM
MD
LG