Linkovi

Humanoidno društvo - mogući lijek protiv usamljenosti i demencije


Treba li vam društvo ili možda lična sekretarica? Jednog dana će tu ulogu preuzeti roboti koji liče na ljudsko biće. Istraživači u Singapuru pripremaju novi tip robota kojeg nazivaju emotivno inteligetnim humanoidnim robotom.

Humanoidno društvo - mogući lijek protiv usamljenosti i demencije
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

Upoznajte Nadine, ženski interaktivni robot programiran da misli i reagira na ljudsko ponašanje, i govori ljudskim glasom: "Ja sam društveni pratilac. Mogu govoriti emotivno i prepoznati ljude."

Nadine je modelirana u Singapuru i liči na svog stvoritelja Nadiju Thalmann.

"Ona je poput pravog društva, znate. Ona je kao divna skulptura, pogledajte je. Ali ima života u njoj i spremna je na interakciju", ponosno priča Nadia Thalmann sa Tehnološkog univerziteta Nanyang.

Za neke ljude Nadine ipak više liči na skulpturu nego na ljudsko biće. Očigledno pokreti njenih ruku nisu potpuno ljudski. Ali softver ugrađen u njoj daje joj mogućnost vođenja razgovora, čak i prisjećanje na ranije razgovore. Thalmann kaže da Nadine može odgovoriti na stotine hiljada pitanja, i krene u razgovor sa njom:

"Gdje si rođena? - Rođena sam u Japanu, ali sam studirala na NTU. - Hmmm. - Ponovite, molim vas. - Možeš li se smijati? - Da, mogu. Ha ha ha ha."

Thalmann pokazuje i to kako Nadine prepoznaje tuđe, i izražava 'svoje' emocije:

"Užasna si. - Ne, ti si užasna. - Ne dopadaš mi se. - Ne volim razgovarati sa tobom. - OK, ćao. - Nemoj mi više govoriti."

U sobu ulazi student i pozdravlja Nadine, pa krene u razgovor sa njom:

"Da li bi htjela sresti nove ljude? - Mislim da o tome možemo porazgovarati."

"Mogli bi joj pokreti biti bolji, ali njene reakcije i njena inteligencija su, rekao bih, definitivno 'cool' ", kaže Shawn Tan, student.

Thalmann se nada da će jednog dana Nadine i roboti poput nje praviti društvo starijim ljudima i ljudima koji pate od demencije.

"Ovim ljudima je neophodno da budu u stalnoj interakciji, Nadine dakle može biti tu i kad nikog nema, da čita priče, da vodi razgovor", dodaje ponosno.

Humanoidni komfor u humanom svijetu - i to u ne tako dalekoj budućnosti.

XS
SM
MD
LG