Linkovi

Reakcije na Obaminu posjetu Kubi podjeljene


Američki zakonodavci na Capitol hillu su sa pažnjom pratili posjetu predsjendika Obame Kubi. Reakcije su podjeljene, sa oštrim neslaganjima oko toga da li će otvaranje Washingtona prema Kubi voditi ka promjenama na otoku ili će dodatno utemeljiti komunističku diktaturu.

Ova nastojanja ka normalizaciji su neuspjeh za slobodu i demokraciju na otoku, rekla je republikanka Ileana Ros Lehtinen, koja je u Zastupničkom domu osudila posjetu predsjedika Obame Kubi.

Castrov režim je već naveo da se neće ni u kojem pogledu promijeniti nakon svih američkih ustupaka. Kubanski narod zaslužuje bolje, rekla je ona.

Čak i oni koji odobravaju tu posjetu su zabrinuti zbog racija na kubanske disidente, koje su izvedene čak i na dan Obaminog dolaska.

Nećete biti tamo gdje trebate biti ako ne dozvolite opozicionim glasovima mogućnost da se čuju, rekao je demokrata James Clyburn.

On međutim dodaje da ako angažiranje sa Kubom nije dovelo do nagle promjene, do nje nisu dovele ni decenije izolacije.

Ja u velikoj mjeri podržavam normalizaciju odnosa sa Kubom, jer ono što smo radili u posljednjih pola decenije nije dalo rezultate, rekao je James Clyburn.

Demokratska predstavnica Janice Hahn se nada dugoročnoj pozitivnoj promjeni.

To daje još malo više nade kubanskom narodu da bi ovo novo prijateljstvo sa njihovim prijateljem, Sjedinjenim državama, zaista moglo značiti bolju ekonomiju, bolje živote, bolje poslove, i, za nadati se je, manje represije.

I dok su i predsjednik Obama i kubanski predsjednik Raul Castro pozvali na okončanje američkog ekonomskog embarga na Kubu, republikanci koji kontroliraju kongres se tome protive.

Predsjednik podržava planove za okončanje embarga, ali ignorira činjenicu da povećana trgovina neće stići do kubanskog naroda. Od nje će imati koristi kubanska vojska i obavještajne agencije, rekao je Joe Wilson, republikanac.

Analitičari kažu da je Obama olabavio neke aspekte embarga.

Obama je poduzeo mnogo izvršnih akcija koje u embargo unose dosta praznog prostora. On pruža mnoge dozvole komercijalnih proizvoda i dozvoljava proširena putovanja, financijske regulative su također olabavljene, kaže Elizabeth Newhouse, iz Centra za međunarodnu politiku.

Američko otvaranje prema Kubi će vjerovatno biti predmet diskusija i u godinama koje dolaze.

Amerika je pod Obaminom administracijom zaboravila one koji pate pod Castrovom represijom i to je tužno. A to će biti dio ostavštine predsjednika Obame, rekla je Ileana Ros Lehtinen.

Oči svijeta su sada mnogo više uprte na predsjednika Castra i kubanski narod kako bi se doista ostvarila ideja da imamo normalizirane odnose, rekla je demokrata Janice Hahn.

Da li će to otvaranje prema Kubi ustrajati, možda će zavisiti od toga ko u novembru bude izabran za novog američkog predsjednika.

XS
SM
MD
LG