Linkovi

SAD poduzima dodatne zaštitne mjere nakon napada u Briselu


Američki zvaničnici obnavljaju pozive na uništenje Islamske Države i poduzimaju momentalne zaštitne mjere protiv novih terorističkih napada, nakon što su militanti ISIL-a preuzeli odgovornost za tri smrtonosne eksplozije u Briselu.

Američki ministar obrane Ash Carter je rekao da će SAD sa saveznicima “učiniti sve što mogu da zaštite svoje domovine” od terorizma.

“Nikakav napad neće oslabiti našu odlučnost da ubrzamo poraz ISIL-a,” rekao je Carter u utorak na Capitol Hillu.

Nakon eksplozija na aerodromu i stanici podzemne željeznice kraj sjedišta Evropske unije, američka ambasada u Briselu je preporučila Amerikancima da ostanu gdje se nalaze i izbjegavaju javni prijevoz u belgijskom glavnom gradu. Rečeno je da bi američki državljani u Briselu trebali pratiti izvještaje u medijima, pratiti upute vlasti i “poduzeti adekvatne korake da poboljšaju vlastitu sigurnost.”

Američko Ministarstvo domovinske sigurnosti objavilo je da blisko prati razvoj događaja u Briselu i da “neće oklijevati ojačati svoj sigurnosni položaj kako okolnosti budu zahtijevale da bi zaštitili američki narod.” Javnost se poziva da odmah prijavi ikakvu sumnjivu aktivnost lokalnim vlastima gdjegod se nalazili.

Jedan visoki američki obavještajni zvaničnik je rekao, “Obavještajna zajednica nastavlja ocjenu situacije u Briselu i ostaje u bliskom kontaktu sa našim belgijskim i evropskim partnerima.”

Govoreći na sjednici Odbora Zastupničkog doma Kongresa za oružane snage, tokom svjedočenja ministra Cartera, general Joe Dunford, zapovjednik Združenog stožera, pozvao je na bolju diobu obavještajnih podataka među međunarodnim saveznicima.

“Da bismo postati efikasni valja razbiti mnoge zidove,” rekao je Dunford, dodajući da iz više od 100 zemalja odlaze pojedinci da s epridruže islamskim ekstremistima u Iraku i Siriji.

U New Yorku, Washingtonu i Chicagu, vlasti su pojačale sigurnosne mjere i patrole gradeom.

Policijski zvaničnici u New Yorku kažu da nema naznaka da se napadi u Briselu mogu odraziti na najveći grad SAD, ali ističu da su u područja gdje se normalno okuplja veći broj građana upućene dodatne policijske patrole, jednako kao i na stanice podzemne željeznice, autobusa i drugih sredstava javnog prijevoza.

Lučke vlasti New Yorka su također pojačale antiterorističke patrole na tri gradska aerodroma, mostovima, tunelima i autobusnom kolodvoru.

U Washingtonu, uprava regionalnog sistema podzemne željeznice poslala je policajce s psima na stanice metroa, ali se ističe da se radi o mjerama predostrožnosti, te da nema naznaka prijetnje protiv glavnog grada SAD.

U Chicagu, dodatne policijske jedinice s psima poslane su na aerodrome i kolodvore.

Gradonačelnik Chicaga Rahm Emanuel je rekao: “Premda nas dijeli ocean, Chicago i Brisel su ujedinjeni jednakim vrijednosnim sistemima o životu, slobodi i trganju za srećom.”

XS
SM
MD
LG