Linkovi

Barack Obama - prvi američki predsjednik na Kubi u skoro 90 godina


Poster s portretom Raula Castra i Baracka Obame, "Dobrodošli na Kubu," u Havani, 17.3. 2016.
Poster s portretom Raula Castra i Baracka Obame, "Dobrodošli na Kubu," u Havani, 17.3. 2016.

U svom povijesnom posjetu Kubi u nedjelju, predsjednik Obama će se izravno obratiti kubanskom narodu, uz poruku o njegovoj viziji budućnosti.

U staroj Havani - novi početak. To će, kažu u Bijeloj kući, predstavljati posjet predsjednika Obame ovom gradu.

Neprijatelji za Hladnog rata ponovno su službeno uspostavili diplomatske veze prije osam mjeseci.

''Diplomacijom, zajedno s hrabrošću da se okrene stranica nakon neuspjelih politika iz prošlosti, započeli smo novo poglavlje angažiranosti s građanima Kube,'' izjavio je predsjednik Barack Obama.

Sjedinjene države ublažile su ograničenja na putovanja i trgovinu, a predsjednik Obama se nada da će pronaći dodatne načine povezivanja s Kubom i Kubancima.

Trodnevno putovanje uključit će i posjet Prve obitelji kulturnim znamenitostima, poput katedrala.

Obama će s kubanskim predsjednikom Raulom Castrom razgovarati o područjima od zajedničkog interesa, ali i o neslaganjima, poput oblasti ljudskih prava.

Analitičari smatraju da će kubanska vlada morati unijeti promjene. Marc Hanson iz Washingtonskog ureda za Latinsku Ameriku, kaže:

''Oni shvaćaju da kubanski narod mora igrati vodeću ulogu da bi ovaj pothvat funkcionirao. A Kubanci već slobodnije sudjeluju u ekonomiji zemlje, što će se i nastaviti. Stoga moraju slobodnije sudjelovati i u politici.''

Unatoč prigovorima Havane, Obama će se sastati s kubanskim disidentima.

U odabranom trenutku, Obama će se izravno obratiti kubanskom narodu, prisjećajući se bolne prošlosti i najavljujući bolju budućnost.

Međutim, Kongres u kojem većinu čine Republikanci i koji može ukinuti 55-ogodišnji embargo prema Kubi, nije u to uvjeren.

To je jedan od razloga što Obama sa sobom vodi delegaciju i demokratskih i republikanskih zakonodavaca.

''On mora pokazati da će to donijeti rezultate - kako na poslovnom, tako i na diplomatskom planu. Da bi sljedeći predsjednik - tko god to bude - razmotrio što je Obama učinio s Kubom i rekao: 'to funkcionira, i to je od nacionalnog interesa,''' tvrdi profesor William Leogrande sa Sveučilišta American.

Bijela kuća tvrdi da je cilj Obaminog povijesnog posjeta da učini proces normalizacije između ove dvije zemlje ''nepovratnim.''

Barack Obama - prvi američki predsjednik na Kubi u skoro 90 godina
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

XS
SM
MD
LG