Linkovi

Barack Obama - prvi američki predsjednik na Kubi u skoro 90 godina

  • Mary Salinas

Poster s portretom Raula Castra i Baracka Obame, "Dobrodošli na Kubu," u Havani, 17.3. 2016.

U svom povijesnom posjetu Kubi u nedjelju, predsjednik Obama će se izravno obratiti kubanskom narodu, uz poruku o njegovoj viziji budućnosti.

U staroj Havani - novi početak. To će, kažu u Bijeloj kući, predstavljati posjet predsjednika Obame ovom gradu.

Neprijatelji za Hladnog rata ponovno su službeno uspostavili diplomatske veze prije osam mjeseci.

''Diplomacijom, zajedno s hrabrošću da se okrene stranica nakon neuspjelih politika iz prošlosti, započeli smo novo poglavlje angažiranosti s građanima Kube,'' izjavio je predsjednik Barack Obama.

Sjedinjene države ublažile su ograničenja na putovanja i trgovinu, a predsjednik Obama se nada da će pronaći dodatne načine povezivanja s Kubom i Kubancima.

Trodnevno putovanje uključit će i posjet Prve obitelji kulturnim znamenitostima, poput katedrala.

Obama će s kubanskim predsjednikom Raulom Castrom razgovarati o područjima od zajedničkog interesa, ali i o neslaganjima, poput oblasti ljudskih prava.

Analitičari smatraju da će kubanska vlada morati unijeti promjene. Marc Hanson iz Washingtonskog ureda za Latinsku Ameriku, kaže:

''Oni shvaćaju da kubanski narod mora igrati vodeću ulogu da bi ovaj pothvat funkcionirao. A Kubanci već slobodnije sudjeluju u ekonomiji zemlje, što će se i nastaviti. Stoga moraju slobodnije sudjelovati i u politici.''

Unatoč prigovorima Havane, Obama će se sastati s kubanskim disidentima.

U odabranom trenutku, Obama će se izravno obratiti kubanskom narodu, prisjećajući se bolne prošlosti i najavljujući bolju budućnost.

Međutim, Kongres u kojem većinu čine Republikanci i koji može ukinuti 55-ogodišnji embargo prema Kubi, nije u to uvjeren.

To je jedan od razloga što Obama sa sobom vodi delegaciju i demokratskih i republikanskih zakonodavaca.

''On mora pokazati da će to donijeti rezultate - kako na poslovnom, tako i na diplomatskom planu. Da bi sljedeći predsjednik - tko god to bude - razmotrio što je Obama učinio s Kubom i rekao: 'to funkcionira, i to je od nacionalnog interesa,''' tvrdi profesor William Leogrande sa Sveučilišta American.

Bijela kuća tvrdi da je cilj Obaminog povijesnog posjeta da učini proces normalizacije između ove dvije zemlje ''nepovratnim.''

XS
SM
MD
LG