Linkovi

Južno od jugozapada -međunarodna muzička ekstravaganca u glavnom gradu Teksasa


Muzički festival South by Southwest koji se održava u Austinu, Teksasu započeo je 1987. godine kao lokalni muzički festival lokalnih izvođača, a do danas je prerastao u najveći muzički festival svoje vrste u svijetu. gdje nastupa preko 2000 izvođača, i posjećuje ga skoro 30.000 ljudi.

Južno od jugozapada - međunarodna muzička ekstravaganca u glavnom gradu Teksasa
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Muzika i nadalje čini srž ove ekstravagance, mada se u njoj pojavljuje sve više filmskih priloga i interaktivne tehnologije. U glavnom gradu Teksasa, u Austinu, svake godine u martu se okupljaju muzičke grupe iz svih dijelova svijeta u nadi da će biti otkriveni, ili da će proširiti krug svojih slušalaca.

Na festivalu South by Soutwest - Južno od Jugoistoka još uvijek se može čuti i po koji lokalni zvuk, sa elementima rock i country muzike na teksaški način.

"Još uvijek uživamo u svojoj kulturi bez obzira da li je riječ o Tejano ili country muzici. Pokušamo prihvatiti sve", kaže Lauren Gammon, muzičarka iz Austina.

Raznolikost muzičke scene u Austinu se pokazala i prilikom programa dodele muzičkih nagrada održanog povezano sa festivalom, gdje je nekadašnji član britanske grupe Led Zeppelin, a sad stanovnik Austina Robert Plant nastupio zajedno sa legendarnim gitaristom bluza, Jimmijem Vaughanom.

Prisustvo međunarodnih grupa međutim unosi I nove zvuke na festival.

Građani Austina, među njima i Susan Peterson, dolaze da uživaju u nastupima takvih stranih grupa kao što je Lulacruza.

"U svojim dvadesetim godinama provela sam četiri godine u Zapadnoj Africi, pa mi je latinska i afrička muzika bliska; kao da sam kod svoje kuće, ali volim i drugačije tradicije iz drugih mjesta", kaže Susan.

Glavna pjevačica Lulacruze, Alejandra Ortiz je iz Argentine, a članovi grupe iz Kolumbije. U svojoj muzici zajednički istražuju zvuke i prirodu Andske regije.

"Proveli smo puno vremena uz dubinsko slušanje i istraživanje prateći kako prirodni zvuci stvaraju muziku, koja se onda pretapa u tkivo kulture", objašnjava Alejandra Ortiz.

Inostrana grupa Chirkutt koja je oduševila mnoge slušaoce dolazi iz Bangadeša.

Shumi, pjevačica grupe kaže da njihova grupa polazi od tradicionalne muzike i miješa je sa elementima roka.

"U osnovi radimo ono što volimo. I jako smo radosni što smo prva grupa iz Bangladeša koja može nastupiti na festivalu South by Southwest", kaže Shumi.

Eklektični pristup Chirkutt grupe uključuje i bendžo.

U drugim pak pjesmama gitarista je ispirisan Jimijem Hendriksom i drugim rok muzičarima.

Tokom nekoliko večeri posjetioci festivala mogu vidjeti grupe iz Evrope, Tajvana, Južne Koreje, Australije i Meksika. Svi oni doprinose raznovrsnosti zvuka na ovogodišnjem festivalu.

XS
SM
MD
LG