Linkovi

Kongres SAD: Suprotstavljanje propagandi koja dolazi iz drugih zemalja


Dva američka senatora, Rob Portman, republikanac iz Ohio-a, I Chris Murphy, demokrata iz Connecticuta, predstavljaju prijedlog zakona čiji je cilj suprotstavljanje propagandi koja dolazi iz Rusije, Kine I drugih zemalja.

Kako navode sponzori, prijedlog zakona nazvanog Akt o suprotstavljanju stranoj propagandi I dezinformacijama za cilj ima poboljšanje sposobnosti Sjedinjenih država da se suprotstave stranoj propagandi I dezinformacijama I pružanje pomoći ljudima u drugim zemljama da se zaštite od manipulacije. Govoreći na nedavnoj konferenciji Atlantskog vijeća, istraživačkog instituta sa sjedištem u Washingtonu, senator Rob Portman je rekao da vjeruje da Sjedinjene države ne poduzimaju dovoljno napora da se suprotstave destabilizirajućoj stranoj propagandi I dezinformacijama iz zemalja kao što su Rusija I Kina.

Te zemlje su potrošile ogromne sume novca na naprednu tehnologiju za digitalne medije I emitiranje, na ciljane kampanje, financiranje stranih političkih pokreta, I druge stvari kako bi imale utjecaj na ključnu publiku I stanovništvo, kaže Rob Portman.

On naglašava da je novac koji se daje Glasu Amerike I Radio Slobodnoj Evropi I Radio Libertyju, koje u potpunosti financira američki kongres, neuporedivo manji od onog kojim se financira RT, satelitski tv kanal kojeg financira Kremlj, ili CCTV kojeg financira kineska vlada. On također kaže da postoji potreba da se restruktuiraju napori američke protu propagande.

Začuđujuće je da trenutno nema nijedne vladine agencije ili odjela koji je na državnom nivou zadužen za razvoj, integraciju I sinhronizaciju cjelokupne vladine strategije za suprotstavljanje stranoj propagandi I dezinformacijama, rekao je senator Portman.

Senator Chris Murphy se slaže.

Najjednostavniji prijedlog kojeg imamo je da imamo jednu sveobuhvatnu strategiju koja bi ujedinila različite agencije koje igraju važnu ulogu, kako bi na kraju imali koordiniranu strategiju, kaže Chris Murphy.

Kristin Lord, na čelu organizacije IREX, ne profitne organizacije koja promovira globalne promjene, kaže da je važan dio prijedloga zakona da se njime predlaže davanje resursa lokalnim organizacijama kako bi se suprotstavile vladinoj propagandi.

Vlada Sjedinjenih država nije uvijek najpouzdaniji glas u tim debatama, I zato moramo investirati u ljude koji imaju pouzdane argumente, kaže Kristin Lord.

Predloženim zakonom bi se stvorio novi Centar za analizu informacija I odgovor kako bi se koordinirala sva nastojanja američke vlade kada je u pitanju anti propaganda.

XS
SM
MD
LG