Linkovi

Masovni ubojica se žali na nehumane uvjete u norveškom zatvoru


Pet godina osobnih pretraga, cenzura korespondencije kao i izoliranost u samici u zatvoru Skien, su dio “nehumane i ponižavajuće kazne ili tretmana” i kršenje “prava na poštovanje njegovog života”, trvdi se u optužbi koju je podneo protiv norveške vlade masovni ubojica Anders Behring Breivik.

Breivik je prije skoro pet godina, 22. jula 2011. godine hladnokrvno pobio 77 osoba. Najprije je aktivirao bombu u blizini norveške vlade gdje je od eksplozije nastradalo osmoro ljudi, a zatim je na obližnjem otoku Utoya pobio još 69 mladih ljudi koji su se tu nalazili na ljetnjem logorovanju. Za ove zločine je dobio 21 godinu robije što je maksimum kazne u Norveškoj, i nalazi se u zatvoru visoke sigurnosti, daleko od drugih zatvorenika.

Njegovo saslušanje je počelo u srijedu i trajaće četiri dana. Breivik je uspeo šokirati prisutne već prilikom svog ulaska u improviziranu sudnicu u gimnastičkoj sali zatvora time što je prisutne pozdravio poznatim nacističkim pozdravom. Nakon toga je izložio svoje “optužbe” na račun zatvorskih uslova za koje smatra da su nehumane i degradirajuće. Među optužbama je i tvrdnja da ga hrane obrocima pripremanim u mikrovalnoj peći što je po njemu gore od metode mučenja potapanjem u vodi. On je mišljenja da mu se krše ljudska prava i smatra da bi bilo mnogo humanije da ga ubiju nego što ga drže zatvorenim poput životinje.

Odvjetnici koji predstavljaju norvešku državu imaju sasvim drugo viđenje njegove situacije. Breivik se doista nalazi u samici, i nema kontakata sa drugim zatvorenicima. Ali se ta samica sastoji od tri ćelije od kojih jedna služi za spavanje, druga za učenje, a treća za tjelesno vježbanje. Sa drugim zatvorenicima nema kontakata jer na taj način žele ga spriječiti u formiranju ekstremističke mreže unutar zatvora. I korespondencija mu se pregledava iz sličnih razloga. Od 4000 pisama upućenih na njegovu adresu, zatvorski službenici su zaustavili 600, uključujući i Breivikova pisma upućenih desničarskim zatvorenicima i zatvorskim bandama u drugim zemljama.

Iako je Breivik izrazio vjernost nacional socijalizmu, ideologiji koja je stvorila Holocaust, njemu je ipak bilo omogućeno da se upiše na studije političkih znanosti i da koristi svoje vrijeme za učenje, no on je prekinuo sa studijama što je po njegovim odvjetnicima znak njegovog lošeg psihičkog stanja uslijed izolacije. Breivik je izjavio da vjeruje da ga norveška država želi otjerati u saoubojstvo.

Nakon saslušanja, sudski zvaničnici su imali prilike za obilazak njegovih ćelija u zatvorskom krilu. Prema zastupnicima države, Breivik je tretiran humano i njegovi uslovi u zatvoru su potpuno u skladu sa standardima Evropske Unije.

XS
SM
MD
LG