Linkovi

Uskoro generatori na prirodni plin?


Plinovod koji vodi do rezervara za punjenje tekućim prirodnim plinom tvrtke Dominion Resources Inc. u mjestu Cove Point, Maryland.
Plinovod koji vodi do rezervara za punjenje tekućim prirodnim plinom tvrtke Dominion Resources Inc. u mjestu Cove Point, Maryland.

Kako bi se smanjila ovisnost o fosilnim gorivima, znanstvenici pokušavaju pronaći nove načine crpljenja više energije iz njih, a istovremeno smanjiti stvaranje ispušnih plinova koji uzrokuju klimatske promjene. Jedna od novijih metoda je dobivanje čišće energije iz - prirodnog plina.

Generatori na struju, koji rade na principu motora s unutarnjim izgaranjem, još uvijek se naveliko koriste u civilne i vojne svrhe. No, oni su bučni, stvaraju vibracije i zagađuju zrak.

U skoroj budućnosti, oni bi vrlo lako i pristupačno mogli biti zamijenjeni tihim elektrokemijskim generatorima na prirodni plin.

''The Cube'' - Kocka - koju je proizvela tvrtka Redox, je 25-kilovatni generator koji koristi prirodni plin za stvaranje energije, praktički bez ijednog pokretnog dijela.

''Kad zrak protječe na katodi stanice goriva, on je smanjen u ion kisika, koji putuje do membrane na drugoj strani, gdje protječe prirodni plin, što dovodi do njihove reakcije; gorivo oksidira i otpušta elektrone, čime se gorivo praktički pretvara u električnu energiju,'' pojašnjava Bryan Blackburn, glavni direktor kompanije Redox.

Ispuštanje ugljičnog dioksida iz Kocke je 50 posto manje u usporedbi s drugim generatorima na motor s unutarnjim izgaranjem. Osim toga, ovaj model je lakši, potpuno tih i puno laganiji za održavanje.

''Dizajniran je s namjerom da neprestano radi, ali mreža prirodnog plina puno je pouzdanija od električne. Recimo, ako električna mreža padne i nestane struje, prirodni plin će biti dostupan i mreža će nastaviti raditi,'' dodaje Bryan Blackburn.

Ovaj stroj može napajati ključne infrastrukture, poput tornjeva za mobilne telefone ili stambenih i poslovnih zgrada. Zasebne kocke mogu se povezati u slučaju potrebe za jačim naponom.

Razvoj Kocke podržava američko Ministarstvo energetike. Očekuje se da će se ona naći na tržištu do 2018. godine, po cijeni od oko dvije tisuće dolara po kilovat satu struje.

Uskoro generatori na prirodni plin?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

XS
SM
MD
LG