Linkovi

Amerikanac, borac ISIL-a, predao se kurdskim Peršmerga borcima u Iraku


Vozačka dozvola Amerikanca identificiranog kao Muhamed Džamal Kweis, člana ISIL-a koji se predao kurdskim Pešmerga borcima.
Vozačka dozvola Amerikanca identificiranog kao Muhamed Džamal Kweis, člana ISIL-a koji se predao kurdskim Pešmerga borcima.

State Department kaže da im je poznato da se američki državljanin bori na starni ISIL-a te da su ga uhvatili Pešmerga borci, koji su su u kontaktu sa iračkim i kurdskim vlastima da bi utvrdili istinitosti ovih navoda.

Amerikanac koji se u sjevernom Iraku borio na strani Islamske države se predao kurdskim Pešmerga borcima u gradu Sinjar. Pešmerga komandant u Iraku, Sarbaz Hama Amin je Glasu Amerike rekao da ga je patrola dovela oko 5 ujutru nakon što je tražio da pređe na njihovu stranu.

Rekao je da mu je otac Palestinac. Njegovo ime na vozačkoj dozvoli izdatoj u saveznoj državi Virginia je Muhamed Džamal Kweis. State Department kaže da im je poznato da se američki državljanin bori na starni ISIL-a te da su ga uhvatili Pešmerga borci, koji su su u kontaktu sa iračkim i kurdskim vlastima da bi utvrdili istinitosti ovih navoda.

U međuvremenu, ruski državni mediji citiraju predsjednika Vladimira Putina koji je ministru odbrane Sergeju Šojgu rekao da je misija u Siriji povjerena njegovom ministarsvu ispunjena i naredio povlačenje trupa iz Sirije.

Na web stranici Kremlja također piše da je je tokom telefonskog razgovora Putin sirijskom predsjedniku Basharu al Assadu rekao da se složio da povuče veći broj ruskih trupa koje se momentalno nalaze u Siriji, ali da će ostaviti borbene avione koji nadgledaju poštivanje prekida vate u Siriji.

Bijela kuća kaže da nije vidjela izvještaje niti dokaze o povlačenju ruskih snaga iz Sirije, i da je teško reći kako će to utjecati na cjelokupnu dinamiku sukoba.

XS
SM
MD
LG