Linkovi

Mali dronovi mogli bi poboljšati lokalne vremenske prognoze


Znanstvenici na Sveučilištu Oklahoma State razvijaju nove dronove koji bi trebali pomoći meteorolozima da prognoziraju vrijeme i poboljšati kvalitetu kompjuterskih modela koji prate lokalne vremenske uvjete.

Mjerenja atmosfere radarom, meteorološkim balonima i tornjevima dobra su za prognoziranje vremena nekoliko dana unaprijed, ali ne tako dobra za predviđanje dinamičnih vremenskih uvjeta koji se mijenjaju iz sata u sat.

Govoreći putem Skypea, inženjer svemirske industrije Jamey Jacob kaže da to može biti od ključne važnosti u mjestima koja često imaju iznenadne, razarajuće oluje:

''Oklahoma je jako dobar primjer - iako smo mi, po vremenskim uvjetima, već vrlo dinamična država, Oklahoma lansira samo dva balona dnevno, jedan u zoru, a jedan u sumrak, sa samo jedne lokacije, i svi podaci potrebni za prognoziranje vremena nam dolaze odatle.To su zaista oskudne informacije i meteorolozima koji razvijaju prognostičarske modele teško je, na temelju tog vrlo ograničenog broja podataka, zaključiti na koji način se vrijeme mijenja.''

Stoga znanstvenici na Sveučilištu Oklahoma State razvijaju male, pristupačne meteorološke dronove koji mogu provesti sate u zraku mjereći iz različitih točaka. Cilj je, kako putem Skypea pojašnjava profesor meteorologije Phillip Chilson, pružiti znanstvenicima jeftini način da bolje razumiju fiziku oluja i poboljšaju točnost kompjuterske prognoze temeljene na modelima:

''Cijenu će djelomično spustiti opseg mjerenja. Dok su neke veće platforme fokusirane na prekooceanske letove ili slično, mi smo fokusirani na nižu atmosferu i zbog toga naše platforme mogu biti puno manje.''

Sferični dron Atlas može letjeti, lebdjeti, koturati se na zemlji i ponovno letjeti, što ga čini idealnim za let u olujnom vremenu. Osim što uzima mjere, on može poslati i video snimak oluje u stvarnom vremenu i time pomoći u misijama pronalaženja i spašavanja.

''Stvarni cilj nam je da pokušamo razviti sisteme koji će - ne želim reći zamijeniti - iako je možda moguće da oni zamijene meteorološke balone - ali, barem za sada, uvećati te sisteme i pojačati njihove mogućnosti,'' kaže dr. Jamey Jacob.

Znanstvenici kažu da moraju svladati još mnoge prepreke na inženjerskom planu - primjerice, kako učiniti da se dronovi za prognozu vremena automatski udaljuju od ostalog zračnog prometa. Oni očekuju da bi model drona koji može prikupljati vremenske uzorke iz niže atmosfere mogao biti dostupan za otprilike dvije godine.

Mali dronovi mogli bi poboljšati lokalne vremenske prognoze
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

XS
SM
MD
LG