Linkovi

Psi prepoznaju ljudske osjećaje po izrazu lica i glasu


Znanstvenici na sveučilištima u Engleskoj i Brazilu dokazali su da čovjekov najbolji prijatelj zaista razumije svog gospodara, i da može reći je li sretan ili tužan promatrajući ga i slušajući intonaciju njegovog glasa.

Sedamnaest pasa sudjeluje u eksperimentu koji bi trebao pokazati da psi prepoznaju osjećaje - ne samo kod pasa, već i kod ljudi.

Pred njih su postavljene dvije fotografije - na jednoj osoba izgleda sretno, a na drugoj tužno, zajedno uz glasove osoba - koje govore tužnim i sretnim tonom, u skladu s fotografijama. I to jezikom koji psi ne razumiju.

''Željeli smo vidjeti da li psi mogu ocijeniti emocionalni sadržaj ljudskih glasova,'' kaže Natalia de Souza Albuquerque, znanstvenica sa Sveučilišta San Paulo u Brazilu.

Znanstvenici su otkrili da su psi proveli više vremena promatrajući izraze lica koja su odgovarala tonu glasa.

''Kad bi psi čuli pozitivne zvukove, duže bi promatrali lica pozitivnog izraza - i osobe i psa. A kad bi čuli negativne zvukove, duže bi se zadržavali na negativnim, ljutitim izrazima lica,'' pojašnjava Natalia de Souza Albuquerque.

To znači, tvrde znanstvenici, da su psi sposobni ujediniti dva izvora senzornih informacija kako bi prepoznali osjećaje kod ljudi.

To bi mogla biti prirođena sposobnost u pasa, za koje neki znanstvenici vjeruju da su bili pripotomljeni prije barem 30 tisuća godina.

Sada istraživački tim želi provesti dodatne eksperimente da bi saznali kako psi reagiraju na različite ljudske emocije.

''To će nam pokazati mogu li psi koristiti načela ili strategije nalik ljudskima da bi uočili, razumjeli i reagirali na ljudske emocije,'' kaže Kung Guo, znanstvenik sa Sveučilišta Lincoln u Engleskoj.

Ali mnogi koji su vezani uz svoje pse već znaju da ove životinje osjećaju i reagiraju na njihove emocije.

Psi prepoznaju ljudske osjećaje po izrazu lica i glasu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

XS
SM
MD
LG