Linkovi

Apple i FBI sučeljeni u Kongresu


Direktor FBI-ja, James Comey
Direktor FBI-ja, James Comey

U prepirci oko vladinog zahtjeva da Apple pomogne otključati iPhone koji je koristio terorist u decembarskom napadu u San Bernardinu u Kaliforniji, FBI tvrdi da bi telefon mogao sadržavati ključne informacije potrebne u njihovoj istrazi, a Apple da bi otključavanje uređaja postalo opasan presedan.

Saslušanje u Kongresu odvija se u vrijeme dok traje debata oko sve češćih šifriranja telefonskih uređaja u svrhu očuvanja komunikacijskih podataka. Apple i druge tehnološke kompanije žele snažnu enkripciju ili šifriranje kako bi zaštitili svoje korisnike. A FBI želi da zakonodavci donesu nove propise koji bi zajamčili istražiteljima zakonski pristup šifriranim podacima pri istragama teških zločina.

''Napad u San Bernardinu je jedan takav slučaj. Njime se očito naglašava širi problem vezan uz ovaj spor, koji će, naravno, proučiti drugi suci i stranke, ali radi se o tom konkretnom slučaju i o pokušaju da obavimo posao profesionalno i pronađemo postoji li netko drugi i ima li indicija o još nečemu što se moglo dogoditi vezano uz ovaj slučaj,'' izjavio je James Comey.

Predstavnik Applea tvrdi da bi ovaj zahtjev FBI-ja mogao oslabiti sigurnost svih iPhone mobilnih telefona.

''Alatka koju traže da napravimo radit će na svakom iPhoneu koji je danas u upotrebi. Ona je široko primjenjiva. Principi su isti. Dakle, tvrdnja da se radi samo o otvaranju jedne brave, ili da postoje različite kategorije brava koje se ne može otvoriti na taj način, je potpuno kriva,'' uzvratio je Bruce Sewell, glavni odvjetnik Applea.

Ispunjavanje ovog FBI-jovog zahtjeva postalo bi opasan presedan, kaže stručnjak za kibernetsku sigurnost Mark Rotenberg:

''Jednom kad se založite za takvo pravilo, naravno da će se američkoj vladi biti vrlo teško usprotiviti kad i ako ikoja druga vlada učini istu stvar. Pretpostavljam da bi Kinezi i Rusi, recimo, rado željeli biti u poziciji da kažu svojim pružateljima usluga i kompanijama: 'Provodimo veliku kriminalističku istragu. Trebamo vašu pomoć i molimo vas da rastavite uređaj u pitanju kako bi mi dobili pristup.''

Zakonodavci kažu da su sigurnost i privatnost jednako važni za Amerikance.

Kongresnik Jerry Nadler, demokrat iz države New York, komentira:

''Sve uspješnije i učinkovitije zaštite na takvim uređajima u svrhu očuvanja privatnosti - privatnosti poslovnih interesa i ljudi koji ih koriste otežavaju posao organa za provedbu zakona. Postavlja se pitanje kako balansirati jedno s drugim i upravo se s tim pitanjem moramo suočiti.''

Dok Kongres razmatra novi zakon, Apple i FBI će nastaviti svoju borbu na sudu. Sudac u Kaliforniji zadužen za taj predmet naložio je Appleu da ispuni zahtjev FBI-ja, no ishod je još uvijek neizvjestan jer je Apple uložio žalbu na njegovu odluku. Ukoliko se sudska odluka na kraju podrži, američki organi za provedbu zakona kažu da će tražiti od Applea da otključa i druge svoje uređaje od važnosti za kriminalističke istrage.

Prema jednoj anketi, većina Amerikanaca podržava poziciju vlade u ovom sporu.

Apple i FBI sučeljeni u Kongresu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

XS
SM
MD
LG