Linkovi

Moldova: Put ka Evropi ili Rusiji?


Korupcijski skandali su osramotili pro-evropsko liderstvo u Moldovi i ojačali podršku za pro-ruske stranke koje navode da su tješnje veze sa saveznikom iz doba Sovjetskog saveza bolji izbor. I dok je podrška javnosti za stazu evropske integracije i dalje znatna, na horizontu je demografska kriza, jer veliki broj mladih u toj zemlji koristi mogućnost putovanja bez viza u EU, i zemlju napuštaju u potrazi za boljim životom.

Pro-ruske stranke u Moldovi navode da Zapad godinama podržava korumpirane političare koji vode zemlju i naginju ka Evropi. Stoga je, kako kažu, priklanjanje Moskvi bolji put ka budućnosti.

Strateški interes Moldove rješava ekonomske probleme i integritet zemlje. Taj se cilj može postići samo uz strateško partnerstvo sa ruskom federacijom, kaže Igor Dodon, iz socijalističke stranke.

Premijer Moldove u ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike priznaje da su korumpirani političari narušili evropsku integraciju njegove zemlje.

Nažalost neki političari u Moldovi su eksploitirali evropsku stazu zemlje, i stoga smo danas u situaciji da moramo putem akcija ponovo zadobiti povjerenje naših vanjskih partnera, kaže Pavel Filip, premijer Moldove.

Ali on ne smatra da Rusija nudi bolji put.

Moldova je napravila izbor potpisivanjem sporazuma o pridruživanju sa EU. Smatramo da je put Moldove ka ekonomskom razvoju onaj koji se poklapa sa evropskom stazom, rekao je premijer Filip.

Čak i političke stranke koje se slažu da je sistem Moldove iskvaren navode da budućnost zemlje ipak leži u Evropi.

Sa političke tačke gledišta, takozvane pro-ruske stranke imaju koristi od odbacivanja ideje o integraciji u EU koju zagovaraju trenutne takozvane pro-evropske stranke, kaže Andrei Nastase iz Stranke dostojanstva i istine.

Ali mogućnost putovanja bez viza u Evropu na ironičan način predstavlja izazov kako bi se podstaklo da mladi u Moldovi, koji predstavljaju budućnost zemlje, ostanu u zemlji.

To je izazov jer smo mi još uvijek u fazi razvoja i procesu izgradnje demokracije i slobodnog tržišta. Zato je teško, jer niko neće izgraditi našu zemlju osim nas, kaže Alexandrina Robu, iz Evropskog poslovnog udruženja mladih u Moldovi.

Mladi poduzetnici u toj zemlji kažu da bi primjenjivanje evropskih zakona i standarda pomoglo da se situacija izmijeni. Ali oni što bi trebalo prije svega uraditi je promjeniti staru gardu.

XS
SM
MD
LG