Linkovi

Forbes: Najbogatiji u svijetu u 2016. godini


Bill Gates i Warren Buffet
Bill Gates i Warren Buffet

Prema listi najbogatijih koju godišnje izdaje časopis Forbes, osnivač Microsofta Bill Gates je i dalje na prvom mjestu sa 75 milijardi dolara, na drugom mjestu je osnivač konfekcijeskog lanca Zara, Amancio Ortega, sa 67 milijardi dolara, a treći je Amerikanac Warren Buffett sa 60,8 milijardi dolara.

Časopis Forbes je objavio godišnju listu najbogatijih, nešto kraću nego prošle godine.

Osnivač Microsofta Bill Gates je i dalje na prvom mjestu sa 75 milijardi dolara,
na drugom mjestu je osnivač konfekcijeskog lanca Zara, Amancio Ortega, sa 67 milijardi dolara.

Za njima slijede Amerikanac Warren Buffett sa 60,8 milijardi dolara, i najbogatija žena na listi, Liliane Bettencourt, osnivač Loreala sa 36,1 milijarde dolara.

Najmlađa na Forbesovoj listi najbogatijih je 19-godišnja investitorica, Norvežanka Alexandra Andersen, sa 1,2 milijarde.

Najstariji milijarder je David Rockefeller Senior, koji se obogatio na nafti i bankarstvu. Procjenjuje se da je ovaj 100-godišnjak vrijedan tri milijarde dolara, što ga je plasiralo na 569. mjesto na listi najbogatijih.

Sjedinjene države i dalje vode u svijetu po broju milijardera, s njih 540. Kina je na drugom mjestu, s 251 milijarderom, što je 70 više nego u protekloj godini.

Ulagač u nekretnine Donald Trump, dominantna ličnost u američkoj predsjedničkoj utrci ove godine, nalazi se na 324. mjestu najbogatijih u svijetu. Prema Forbesu, on posjeduje bogatstvo u vrijednosti od četiri i pol milijarde dolara.

XS
SM
MD
LG