Linkovi

Imovinu vrijednu 29 milijuna dolara Bin Laden želio potrošiti na džihad


Osama Bin Laden, koji je 2001. godine naredio terorističke napade u Sjedinjenim državama - u kojima je poginulo skoro tri tisuće ljudi - u svojoj je posljednjoj oporuci Sjedinjene države objavile su jučer testament Osame Bin Ladena koji je bio među 113 dokumenata koje su američki komandosi, koji su ubili Bin Ladena prije skoro pet godina, zaplijenili u njegovom prebivalištu u Pakistanu.

Osama Bin Laden, koji je 2001. naredio terorističke napade u Sjedinjenim državama, u kojima je poginulo skoro tri tisuće ljudi, je u svojoj posljednjoj oporuci naveo da ima lične imovine u vrijednosti od 29 miliona dolara, od čega većinu želi da potroši na “džihad.”

Sjedinjene države objavile su jučer Osamin testament koji je bio među 113 dokumenata koje su američki komandosi, koji su ubili Bin Ladena prije skoro pet godina, zaplijenili u njegovom prebivalištu u Pakistanu.

Dokumenti su zaplijenjeni iz skrovišta gdje je živio sa ženom i drugim rođacima. Saopšteno je da će još dokumenata biti objavljeno kasnije ove godine.

Iz dokumenata, koji pretežno datiraju iz perioda između 2009. i 2011.godine, vidi se da je Bin Laden, koji je, kada je ubijen, imao 54 godine, bio veoma zabrinut da će Sjedinjene države otkriti njegovo prebivalište preko doušnika iz redova Al Qaide, pomoću dronova ili tajnih uređaja za praćenje.

Jednom prilikom Bin Laden je izrazio zabrinutost da je u torbu punu novca, koja je predata Al Qaidi u zamjenu za afganistanske zatvorenike, možda ubačen uređaj za praćenje.

Zbog zabrinutosti da američki dronovi mogu da otkriju pripadnike Al Qaide, Bin Laden je naložio borcima da ne izlaze iz iznajmljenih kuća u Pešawaru u Pakistanu, osim kada je oblačno.

Drugom prilikom Bin Laden je koristio pseudonim Abu Abdallah iz straha da su Amerikanci možda pratili njegovu suprugu kada je išla u Iran kod zubara i da su joj možda u plombu ugradili čip za praćenje.

XS
SM
MD
LG