Linkovi

"Zima u plamenu" - dokumentarac o prosvjedima u Kijevu 2013/2014.


"Zima u plamenu" - dokumentarac o prosvjedima u Kijevu 2013/2014.
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Nominiran za Oskara, dokumentarni film Zima u plamenu, autora Jevgenija Afinejevskog, kronika je masovnog dizanja jednog miliona Ukrajinaca u zimi 2013/2014 protiv korumpiranog političkog režima i njihovih krvavih sukoba s policijom. Više - u prilogu Penelope Poulou.

Milion ljudi se okupilo na kijevskom trgu Majdan i drugim mjestima u centru grada u novembru 2013., razgnjevljeni odlukom vlade predsjednika Janukoviča da napusti dalekosežni sporazum s Evropskom unijom u korist jačih veza s Rusijom. Kako su prosvjedi dobivali na zamahu, muškarci, žene, pa čak i djeca, pozivali su na njegovu ostavku.

Najavljivač: "Predsjednik Janukovič je sklopio sporazum s Rusijom i tako još više distancirao zemlju od Evropske unije."

ROMKA, 12-GODIŠNJAK: "Ja sam protiv Janukoviča. On nije dobar za nas kao predsjednik, njegov Berkut je na moje oči pretukao jednu ženu. Oni tuku djevojčice i dječake. I mene su tukli."

Miroljubivi skup je postao nasilan kada su se na nenaoružane građane obrušile specijalne policijske snage, nazvane Berkut.

Jevgenij Afinejevski je čitavo vrijeme snimao. "U tom trenutku nitko nije mislio na opasnost. Svi smo mislili kako da dokumentiramo svaki trenutak i kako da ga sačuvamo za povijest."

Zima u plamenu prikazuje policiju kako tuku ljude i pucaju bez razlike. Usprkos žestoke hladnoće i hiljada žrtava, prosvjednici su ustrajali.

Očevidac: "Vidio sam medicinske djelatnike sa svih strana Ukrajine, iz Kijina, Lvova, Vinicije. Oni su bili na dužnosti 24 sata svakodnevno."

Afinejevski kaže da ne bi bio u stanju snimati te događaje kako su se zbivali bez pomoći socijalnih medija i multimedije.

"Govorio sam sa filmskim autorima, profesionalnim i amaterima, koji su bili tamo. Jer, bio nam je od koristi svaki komad opreme, svatko je imao neku viziju. Ja sam koristio DSLR, kamkordere, mobitele, GoPro-ove, tablete, sve moguće."

Nakon 93 dana nasilja, Janukovičeva administracija je pala. Nekoliko dana kasnije, Berkut je bio raspušten. Ukrajinski parlament je otkazao protuprosvjedne operacije, povratio ustav iz 2004. i oslobodio političke pritvorenike.

Dokumentarni film Zima u plamenu predstavlja još jedan primjer kako građansko jedinstvo i žrtvovanje mogu dovesti do političke promjene.

XS
SM
MD
LG