Linkovi

Film "Put u Istambul" - potraga majke za kćerkom koja se pridružila ISIL-u


Berlinski filmski festival je poznat po prikazivanju političkih i društveno angažiranih filmova. Ove godine, jedan od takvih je "Put u Islambul", redatelja Rachida Bouchareba, o majci koja pokušava spasiti svoju kćerku koja je otišla u Siriju da se pridruži Islamskoj Državi. Više, u prilogu Faize Elmasry.

Elisabeth je samohrana majka, koja sa svojom 18-godišnjom kćerkom Elodie živi na selu, u Belgiji. Život se odjednom stubokom promijeni jedan vikend kada se Elodie nije vratila kući, a Elisabeth otkrije da je ona sa svojim novim dečkom otišla da se pridruži Islamskoj Državi u Siriji.

Elisabeth se obrati vlastima za pomoć, ali kako je Elodie odrasla i odlučila otići svojom slobodnom voljom, oni ništa ne mogu učiniti. I tako majka, koju glumi belgijska glumica Astrid Whettnall, odluči sama pokušati pronaći svoju kćer.

ASTRID WHETTNALL, GLUMICA: "Zanimljivo je imati priliku upoznati tu sjenovitu stranu, saznati o tim strahovanjima, poštovati sve majke koje proživljavaju takve stvari, koje same sebi priznaju da im se čitav njihov život skrhao. alim, ona je toliko hrabra, toliko snažna, toliko iskrena da je bilo stvarno fantastično glumiti takav lik."

"Put u Islambul" je najnoviji film rodom alžirskog redatelja, Rachida Bouchareba, rođenog u Francuskoj.

RACHID BOUCHAREB, ALŽIRSKI FILMSKI AUTOR: "Nisam odabrao nekoga tko je muslimanskog porijekla ili kulture. Uzeo sam nekog tko ništa nema s tim svijetom, ništa s arapskim svijetom, ništa s tom kulturom. Baš to me zanimalo, kako se mlada 18-godišnja belgijska djevojka kreće ka preobraćenju i odlazi u Siriju. Uzeo sam taj primjer."

Film, snimljen u Belgiji i Alžiru, se temelji na stvarnim događajima, premda likovi nisu stvarni.

"To nije samo jedna priča, rekao bih da je to niz svjedočanstava majki i očeva koje sam mogao tematski okupiti i na kojima sam izgradio ovu priču. Ne mogu reći da ta djevojka postoji od početka do kraja," kaže Bouchareb.

Bouchareb se nada da će film Put u Islambul povećati svijest javnosti i diskusije o tome zašto mladi ljudi žele otići u džihad.

XS
SM
MD
LG