Linkovi

Film o nacionalnim parkovima Amerike


Zahvaljujući predsjedniku Theodoru Rooseveltu, i jednom čuvenom prirodnjaku, Johnu Muiru, prije sto godina dragocjena područja širom Amerike su bila određena za nacionalne parkove i na taj način zaštićena i sačuvana za buduće generacije.

Film o nacionalnim parkovima Amerike
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:44 0:00

Jedan novi film, snimljen spektakularnom IMAX i 3D tehnologijom, istražuje istoriju parkova i gledaoce vodi na prelijepo putovanje kroz te veličanstvene prizore, i to povodom stogodišnjice postojanja nacionalnih parkova.

Ovi predivni prizori se nalaze među onim prirodnim čudesima na koje nailazimo u nacionalnim parkovima širom Amerike. I to je glavna tema novog filma pod naslovom Avantura nacionalnih parkova.

Snimljen IMAX 3D tehnologijom, film poznatih reditelja vodi gledaoce na zadivljujuće vizuelno putovanje kroz više od polovine od šesdesetak nacionalnih parkova po Americi.

"Mislili smo da je odlična ideja da se stogodišnjica proslavi jednim velikim pustolovnim filmom u počast našim voljenim parkovima", kaže Greg MacGillivray, reditelj filma.

I da podsjete ljude da su parkovi tu da bi se u njima uživalo.

"Ono što zaista želim postići, to je da publika osjeća poštovanje prema tim parkovima", dodaje reditelj.

Iz filma saznajemo kako su predsjednik Theodor Roosevelt i prirodnjak John Muir stvorili nacionalne parkove u Americi da bi zaštitili i sačuvali zemljište, i životinje koje tamo žive.

Priču možemo pratiti kroz oči modernih avanturista dok pješače, voze bicikl, i istražuju prirodu kroz putovanje u veličanstvenim parkovima.

Producent Shaun MacGillivray kaže da je i sam film zamišljen kao jedno putovanje: "U stanju je da prikaže sve od parkova Yellowston i Yosemite, do Grand Canyona i Teton-planina; sva ova divna mjesta povezujući ih kroz pojedinačne likove."

Reditelj Greg MacGillivray kaže da su parkovi bili perfektni za IMAX 3D format: "Pošto publika ima osjećaj da je na licu mjesta, film je doista u stanju da dočara gledateljima svu jepotu tih parkova."

Glumac, reditelj i ekološki aktivista, Robert Redford koji je pripovjedač u filmu, se slaže.

"Kad odeš u nacionalni park, opkole te ogromni prostori u prirodi, i zbog toga je IMAX vjerovatno i nalogičniji način za dočaravanje tog iskustva za ljude koji nemaju prilike da tamo odu sami, ali će možda jednog dana ipak otići", kaže Redford.

"Jedna moja omiljena scena u filmu je ona kada smo u Katmai na Aljasci snimali medvede dok love losose. Kao da si i sam prisutan; kao da si tamo sa tim medvedima", priča producent Shaun MacGillivray.

Ekipa je morala izdržati i ekstremne vremenske uslove i penjanje po teškim terenima da bi snimila divne prizore i zvuke prirodnih blaga Amerike.

Conrad Anker je planinar koji je također radio na snimanju filma.

"Postavljanje kamere za snimanje penjanja je bio pravi izazov, pogotovu na mjestu Devils Tower-Đavolje Kule. To je strma litica i morali smo kameru postaviti iznad nas da bi snimili ispod planinare", priča Anker, i dodaje:

"Nadamo se da će nakon gledanja Avanture nacionalnih parkova ljudi razumijeti raznolikost i širinu sistema nacionalnih parkova ovdje u Sjedinjenim državama. Ako uspijemo probuditi inspiraciju u njima, onda smo postigli ono što smo namjeravali."

XS
SM
MD
LG