Linkovi

Trump vodi u Južnoj Karolini, a Sanders i Clintonova skoro izjednačeni u Nevadi


Pred republikanskim kandidatima u američkoj predsjedničkoj utrci je ključan test: preliminarni unutarstranački izbori sutra u Južnoj Karolini - dok će se njihovi rivali iz Demokratske stranke, Hillary Clinton i Bernie Sanders, sučeliti u izborima svoje stranke u Nevadi.

Republikanac Donald Trump nastavlja u istom tonu u Južnoj Karolini gdje se, prema anketama, nalazi u uvjerljivom vodstvu.

''To ćemo postići sami. Obavit ćemo posao kako treba. Pobijedit ćemo. Nećemo više prihvaćati staro. Obavit ćemo posao kako treba i ponovno učiniti Ameriku velikom,'' poručuje glasačima Donald Trump.

Utrka republikanskih kandidata sve je žučnija - uključujući ovaj sukob tijekom nedavne debate, između Trumpa i Jeba Busha, u kojem je Trump povezao Busha s ratom u Iraku tijekom predsjedništva njegovog brata:

''Oni su lagali. Tvrdili su da tamo ima oružja za masovno uništenje. A nije ga bilo, i oni su znali da ga nije bilo!''

''Dosta mi je njegovih napada na moju obitelj. Za mene, moj otac je najveći čovjek među živima danas,'' odgovorio je Jeb Bush.

Jeb Bush se nada da će umanjiti razliku s Trumpom uz pomoć svog brata, bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha.

''Shvaćam da su Amerikanci gnjevni i frustrirani. Ali ne trebamo u Ovalnom uredu nekog tko će odražavati i raspirivati taj gnjev i frustraciju,'' poručuje George W. Bush.

Trump je zaprijetio da će tužiti Teda Cruza zbog njegovog TV spota, a Cruz kaže da su Trumpove prijašnje izjave pravi odraz takvog raspoloženja:

''Vjerujem da veliki broj žitelja Južne Karoline smatra da Donald Trump nije spreman biti vrhovni zapovjednik ove zemlje.''

Cruz se sa senatorom Marcom Rubiom bori za drugo mjesto. Rubio je dobio podstrek podrškom popularne guvernerke Južne Karoline, Nikki Haley.

Demokratska utrka u subotu prebacuje se u Nevadu - na glasanje na preliminarnim unutarstranačkim izborima - gdje je ozbiljan izazov za Hillary Clinton njen suparnik Bernie Sanders.

''Vodstvo ne podrazumijeva samo vođenje benda kad je on popularan. Vodstvo znači zauzimanje za ono što je pravedno, čak i kad to nije popularno,'' poručuje Bernie Sanders.

Fokus Clintonove je također da privuče glasove Amerikanaca afričkog porijekla u Južnoj Karolini, gdje će demokrati glasati 27. februara.

''Želim srušiti sve barijere koje uzdržavaju Amerikance po rasnim lnijama jer naša zemlja može ostvariti svoj potencijal samo onda kad svaki pojedini Amerikanac bude imao priliku da ostvari svoj vlastiti potencijal,'' rekla je Hillary Clinton.

Prema jednoj novoj anketi provedenoj na nacionalnom nivou, Sanders i Clintonova su sada praktički izjednačeni među demokratskim glasačima.

Trump vodi u Južnoj Karolini, a Sanders i Clintonova skoro izjednačeni u Nevadi
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

XS
SM
MD
LG