Linkovi

Apple zagovara javnu debatu o zaštiti privatnosti


Apple se odupire zahtjevu vlasti da otključa svoj šifrirani softver na iPhone-u, a za potrebe istrage povodom nedavnog terorističkog napada u Kaliforniji. Kompanija takodjer pozivaju javnost da uzme učešća u diskusiji povodom dileme o tome što je važnije: privatnost ili nacionalna sigurnost.

Apple zagovara javnu debatu o zaštiti privatnosti
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

FBI traži od Apple-a da otključa šifrirani softver za iPhone koji je koristio bračni par, teroristi, prošle godine prilikom ubojstva 14 ljudi u Kaliforniji. Apple je odgovorio otvorenim pismom u kojem traži od svojih potrošača da prosvjeduju zbog - kako kažu - besprimjernog "uplitanja" vlasti i mogućih neugodnih implikacija po pitanju privatnosti građana. Potrošači imaju različite reakcije poput onih koji misle da će to omogućiti da vlasti ubuduće uđu u bilo čiji telefon, ili onih koji misle da je sve opravdano, ako se radi o istrazi.

Bijela kuća je potvrdila da istraga povodom tog terorističkog napada ima prioritet, ali da to ipak neće poremetiti pravo građana na privatnost.

"Ne traži se od Apple-a da redizajnira svoj proizvod ili da stvori nova 'stražnja vrata' za pristup svom proizvodu. Oni jednostavno traže nešto što bi imalo utjecaja samo na taj specifični telefon", naglasio je Josh Earnestm glasnogovornik Bijele kuće.

I ovaj slučaj naglašava rastući problem za organe vlasti, prije svega u velikim gradovima poput New Yorka, koji mogu biti teroristička meta.

"Svi mi poštujemo ustavna prava i razumijemo osjetljivost pitanja privatnosti. Ali radi se o tome da ove kompanije, na žalost, i nenamjerno olakšavaju teroristima izvođenje njihovih đavolskih planova. I to se mora zaustaviti. Na kraju krajeva, oni moraju podvrgnuti svoje motive za stvaranje profita mnogo većim i javnim interesima, i također moraju surađivati sa organima vlasti", mišljenja je Bill de Blasio, gradonačelnik New Yorka.

Teroristi širom svijeta se sve više oslanjaju na sofisticirani softver koji otežava njihovo praćenje. Ne možemo raspravljati o tome prilikom svakog novog slučaja, smatra Chuck Schumer, senator iz New Yorka, i dodaje: "Treba nam rješenje koje će štititi prava na privatnost, a istovremeno omogućiti i rad organa vlasti."

Sudski nalog izdan u utorak traži od Apple-a da omogući istražiteljima zaobilazak funkcije na telefonu koja automatski onemogućuje ulazak nakon 10 pokušaja sa pogrešnom šifrom. Tehnološki stručnjaci smatraju da bi hakeri ubrzo naučili tu metodu i koristili je za krađu šifriranih podataka sa celularnih telefona.

XS
SM
MD
LG