Linkovi

SZO: Fokus u borbi protiv virusa Zike na nadzoru, osobnoj zaštiti i istraživanju


SZO: Fokus u borbi protiv virusa Zike na nadzoru, osobnoj zaštiti i istraživanju

Zdravstveni djelatnici tvrde da Zika nije novi virus. On je, kažu, otkriven 1947. godine u Ugandi, ali nije bio štetan po ljude do 1960-ih godina. Simptomi koje je uzrokovao često bi se brkali s denga i čikungunja groznicom. Međutim, veliki broj zaraza počevši s prošlom godinom pokazao je da se taj virus manifestira na nove načine.

''Situacija se rapidno mijenja, čega su vjerojatno svi svjesni, i zbog toga gotovo svakog dana naučimo nešto novo o virusu Zika,'' kaže Patrick Kachur iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Potrebno je više istraživanja da bi se ustanovilo da li Zika uzrokuje ozbiljne urođene mane poput mikrocefalije ili abnormalno malih glava u beba, kao i neuroloških i ostalih bolesti.

Jedna od bolesti koja izaziva nove zabrinutosti je neurološki poremećaj Guillain Barreov sindrom, čiji su simptomi do sada zabilježeni, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, u čak osam zemalja. Stručnjaci su za sada usredotočeni na napore za suzbijanje broja komaraca i obučavanje o mjerama osobne zaštite.

Jedan izaslanik iz Haitija izrazio je zabrinutost da bi virus Zika mogao razarajuće djelovati na njegovu siromašnu zemlju.

''Što se tiče financiranja, mi smo u hitnoj situaciji - bližimo se kraju suhe sezone i, iako do sada nismo imali znatniji broj zaraza, bojimo se da ćemo s kišnom sezonom, koja bi mogla početi već sljedećeg mjeseca, vjerojatno imati puno više zaraza virusom Zika, kao i ostalih bolesti uzrokovanih ubodom komaraca,'' kaže Mourad Wahba, izaslanik Haitija.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da će globalna borba protiv ovog problema koštati 56 milijuna dolara.

''Intenzivno radimo na polju istraživanja i razvoja, posebno na razvoju cjepiva. Trenutno smo identificirali nekoliko potencijalnih cjepiva. Za konačno cjepivo potrebno je još nekoliko mjeseci, ali naša dva proizvođača su u završnim fazama projekta,'' kaže Natela Menadbe iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da cjepivo neće biti dostupno još najmanje 18 mjeseci. No, njeni djelatnici očekuju da će u sljedećih nekoliko tjedana zasigurno znati je li virus Zika povezan s mikrocefalijom.

Također, radi se na razvoju genetički modificiranog komarca mužjaka koji bi stvarali slabe ličinke pri parenju sa ženkama divljih komaraca - s ciljem smanjivanja populacije komaraca.

SZO: Fokus u borbi protiv virusa Zike na nadzoru, osobnoj zaštiti i istraživanju
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

XS
SM
MD
LG