Linkovi

Pred izbore u Južnoj Karolini, retorika predsjedničke kampanje sve oštrija


Republikanci čija se imena nalaze na glasačkom listiću za ovu subotu sve su agresivniji u svojim kampanjama, dok vrijeme polako istječe za one koji kaskaju iza njih. Glasači u ovoj saveznoj državi na američkom jugu odvojeno će glasati za demokratske kandidate tjedan dana kasnije, 27 februara.

Američki predsjednički kandidati zaoštravaju svoju retoriku, pokušavajući pridobiti što više podrške potrebne za pobjedu na ključno važnim preliminarnim izborima u Južnoj Karolini.

Manje od tjedan dana prije glasanja u Južnoj Karolini, Donald Trump i dalje je na čelu među republikanskim kandidatima, što povećava zabrinutost lidera ove stranke. Rječiti milijarder ponovio je u ponedjeljak da je on jedini kandidat koji se ne može podmititi:

''Kad pogledate momke poput Teda Cruza: on je uzeo takvu gomilu novaca od toliko različitih ljudi da ga potpuno kontroliraju - sto posto - različite industrije, poput velike lige. Kod Busha je ista stvar, kao i kod Rubia. To je izvor njihovog novca.''

Trump je ismijao i svog suparnika Jeba Busha, jer je prihvatio podršku svog brata, bivšeg predsjednika Georga W. Busha, kako bi spasio svoju kampanju.

''Prema osobnom iskustvu, najmoćnija osoba obično nije ona koja je i najglasnija u prostoriji,'' rekao je George W. Bush.

Ted Cruz iskoristio je uvredljivu retoriku svog suparnika kako bi sebe predstavio kao razboritog i pouzdanog:

''Dvojica od kandidata u ovoj utrci, Donald Trump i Marco Rubio, slijede isti model. Kadgod netko ukaže na njihove poteze iz prošlosti, oni samo počnu urlati: 'lažov, lažov...' To je vrlo neobična dinamika.''

Demokratski predsjednički kandidati do sada su se suzdržavali od izravnih uvreda, ali i njihova kampanja postaje agresivnija. Suprug Hillary Clinton, bivši američki predsjednik Bill Clinton, daje svoju težinu njenoj kampanji. On je hvalio njena postignuća u svom govoru u ponedjeljak na Floridi:

''Ona je radila s ljudima i što god da napravi i s kim god uđe u kontakt, sve učini boljim.''

...dok je u Nevadi, prije tamošnjih preliminarnih izbora Demokratske stranke u subotu, ona hvalila njegov uspjeh:

''Počnimo s ekonomijom!,'' rekla je Clintonova.

Izjava Billa Clintona: ''Sve je u ekonomiji, glupane!'' bila je moto njegove uspješne predsjedničke kampanje 1992. godine.

''Bilo nam je jako dobro kad je moj muž bio predsjednik,'' dodala je Clintonova.

Pritom je naglasila da je svima bilo dobro, ne samo ''onima na vrhu.'' A razbijanje sve dubljeg jaza između bogatih i siromašnih obećanje je kampanje njenog suparnika Bernieja Sandersa, koji ju je porazio početkom mjeseca na preliminarnim unutarstranačkim izborima u New Hampshireu.

Pred izbore u Južnoj Karolini, retorika predsjedničke kampanje sve oštrija
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

XS
SM
MD
LG