Linkovi

Oštra debata ograničava broj izbjeglica u Velikoj Britaniji


U poređenju sa mnogim drugim evropskim zemljama, Britanija se složila da prihvati relativno mali broj izbjeglica iz Sirije. Do sada ih je stiglo oko hiljadu - a neki od njih su smješteni u udaljenim dijelovima zemlje.

Vodeni put od grada Glasgowa do otoka Bute u Škotskoj, koji je najudaljenija sjeverozapadna tačka u Britaniji - traje sat vremena. Za četrdesetak izbjeglica u decembru bio je to poslednji dio iscrpljujućeg putovanja iz svojih domova u Siriji, preko logora u Libanonu, sve do Britanije.

Ovi ljudi su bili odabrani kao dio britanske programa za naseljavanje najugroženijih izbjeglica. Škotska je dobrovoljno prihvatila najveći dio tih izbjeglica i uputila ih u udaljena sela i gradiće.

"Mislim da je zajednica veoma svjesna činjenice da Sirijci koji pristižu, vjerovatno dolaze sa teškim traumatičnim iskustvima", kaže Tariq Iqbal iz organizacije Inicijativa škotskih zajednica.

Ali neki lokalni stanovnici ipak brinu da li će se izbjeglice lako prilagoditi načinu života na otoku.

"Bute je, ne svojom krivicom, prevashodno bjelačka zajednica, barem je do sada takva bila. A što se religije tiče, stanovnici su skoro isključivo hrišćani", kaže Craig Borland, urednik lista Buteman Weekly.

Bez obzira na takve razlike, integracija došljaka u zajednicu je ipak moguća, - kaže James Hampshire, sa univerziteta Sussex, bivši savjetnik britanske vlade za pitanja useljenika.

"Istorija nas uči da s vremenom razlike postaju sve manje. Jedan od najdjelotvornijih načina da se to postigne je ekonomska integracija izbjeglica i useljenika, njihovo osposobljavanje da nađu radna mjesta, a to će onda dovesti i do društvene integracije", dodaje James Hampshire.

Univerzitet Sussex sa sjedištem u Brightonu je ponudio 50 stipendija za sirijske izbjeglice, a i sam grad je nedavno prihvatio nekoliko obitelji raseljenih iz Sirije.

Britanija je obećala da smjesti 20 hiljada Sirijaca do 2020. godine - mnogo manji broj od drugih evroskih zemalja. Britanska vlada se pravda da su oni jedni od najvećih donatora u humanitarne svrhe u toj regiji.

"Sadašnja vlada je odlučna da smanji sveopću imigraciju. A i debata po tom pitanju u Britaniji je postala toksična, pogotovu ona koja se vodi paralelno sa diskusijom o članstvu Britanije u Evropskoj Uniji. Iako su izbjeglice jedno posebno pitanje, diskusija se proširuje i na njih", kaže James Hampshire.

Prošlog mjeseca četvorica sirijskih azilanata iz privremenog logora Džungla u francuskoj luci Calais, dobili su pravnu bitku koja im je omogućila da se pridruže svojim obiteljima u Britaniji. A takvih slučajeva može biti na stotine.

Ali u vladi kažu da će se boriti protiv tih slučajeva, te za većinu migranata san i nada dolaska u Britaniju ostaju i nadalje nedostižni.

Oštra debata ograničava broj izbjeglica u Velikoj Britaniji
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

XS
SM
MD
LG