Linkovi

Vrtlarstvo uz pomoć pametnih telefona


Jednog dana ćemo uzgajati povrće koristeći svoje pametne telefone. Jedna kompanija sa sedištem u Taipeiju, OPCOM je napravila minijaturnu farmu, mali zatvoreni ekosistem za unutrašnje uzgajanje biljaka. Uslovi se automatski podešavaju, ali može se koristiti za to i aplikacija za mobilne telefone.

Umjesto da izađemo u vrt po neko povrće ili salatu, u budućnosti ćemo da uzgajamo hranu možda u svom stanu, u redovima staklenih kocki koje proizvodi firma OPCOM.

"Ovdje u jednom ciklusu od šest tjedana, ovisno od vrste, dobijamo i po sto ili dvesta komada povrća", kaže Jack Ting, generalni direktor firme OPCOM.

To su hidroponične kocke gdje biljke rastu bez zemlje. Okruženje se kontrolira softverom, tako da sadnice imaju optimalnu količinu zraka, svjetla i vode za razvoj. Ventilator brine o protoku zraka, a LED žarulje o svjetlu. Crveno svjetlo pomaže rast sadnica, a bijelo svjetlo je potrebno odraslim biljkama.

"Voda se čisti ultraljubičastim svjetlom; to je veoma siguran i pogodan način čišćenja, pa povrće i ne treba prati", dodaje Jack Ting.

Postoji međutim i aplikacija koja može povezati računar ili pametni telefon sa kockom, pa se preko njih prati proces ili se prilagođava temperatura zraka, vlažnost ili jačina svjetla.

OPCOM je mislio i na komercijalne farmere i vrtlarske centre, pa je proizveo i veći sistem koji su nazvali kontejner farmom. Ovaj sistem koristi solarnu energiju i može uzgajati istovremeno čak 2000 biljaka.

Vrtlarstvo uz pomoć pametnih telefona
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

XS
SM
MD
LG